„Klubrádió

Orbán cikke cenzúrázására panaszkodik – és sorosozik

25/11/2020 12:07

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor miniszterelnök sajátos módját választotta az őt és kormányát véleménycikkében bíráló Soros Györgynek válaszolni. Állítása szerint véleménycikkét a Project Syndicate – amelyen Soros írása megjelent – nem hozta le. 

Európa nem hódolhat be a Soros-hálózatnak címmel tett közzé cikket Orbán Viktor saját hivatali oldalán, amit a Facebookon ezzel a szöveggel futtatott meg: „A letiltott cikk, ami nem jelenhetett meg a Project Syndicate-ben”. Ennél többet nem írt kísérőszövegként, arra sem tett utalást, mi lehetett az oka annak, hogy a véleménycikkeket közlő oldal nem hozta le az írását.

A miniszterelnök válaszcikkében úgy fogalmazott, arra kényszerül, hogy vitatkozzon a „sokak által gazdasági bűnözőnek” tartott Soros Györggyel, akinek hálózata nyílt beavatkozástól sem riad vissza – számolt be az írásról a hvg.hu. Orbán egyebek mellett azt írja, Soros „nyílt parancsokat osztott ki az Európai Unió vezetőinek. Ebben arra utasítja őket, hogy keményen büntessék meg azokat a tagállamokat, amelyek nem akarnak a globális, nyílt társadalom zászlaja alatt egy egységesülő európai birodalomba betagozódni”. 

Orbán sorosozó cikkét Soros György november 18-ai írására válaszul tette közé. Az amerikai-magyar üzletember múlt heti cikkében  aggodalmát fejezte ki az EU-tagállamok egymás közti pénzügyi tárgyalásainak menete miatt, amit a magyar és a lengyel politikai vétó akasztott meg. Egyúttal a magyar kormány gátló szándékának hátterét is részletezte. Az uniós támogatások feltételrendszerébe illesztett jogállamisági mechanizmus elfogadásától szerinte azért fél Orbán Viktor és kormánya, mert csak akkor férne hozzá az unió pénzéhez, ha betartja azokat az irányelveket, amelyeket az EU minden tagállamától elvár.

Forrás: Flickr.com
Fotó: Andras D. Hajdu