„Klubrádió

Orbán Viktor: A határoknál szigorítani kell

26/02/2021 10:34

| Szerző: Klubrádió

Emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban Orbán Viktor. A miniszterelnök a Kossuth Rádióban azt mondta, hogy a drámaian romlik a helyzet, hozzátéve azt is, hogy a határokon újra szigorítást vezet be a kormány. Szerinte, ha nem lenne itt az orosz és a kínai vakcina, nagy bajban lennénk.

„A helyzet drámaian romlik” – mondta a kormányfő a Kossuth Rádióban, és hozzátette, éppen ezért az operatív törzs reggeli ülésén emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban.

A Telex arra is kitért, hogy Orbán Viktor szerint a határoknál mindenképpen szigorítani kell. Radikálisan korlátozni kell az Európán kívüli, akár üzleti célú utazásokat is, mondta, ezért azt kérte az operatív törzstől, hogy dolgozzanak ki szigorú szabályokat.

Példaként arról beszélt, hogy egyre többen terveznek utazni Afrikába vagy annak környékére, de ha az emberek onnan hazahozzák az afrikai vírusmutánsokat, „akkor kész vagyunk”, mondta Orbán. Arról is beszélt, a magyar „okosba kitalálja”, hogyan tud üzleti útra hivatkozva utazni, úgyhogy ezt szigorúan szabályozni fogják. 2 millió 600 ezer regisztráltnál járunk, a miniszterelnök szerint húsvétra az összes regisztrált meg fogja kapni legalább az első oltását.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth Rádióban
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
 

Az idő fontosabb, mint a vakcina aktuális ára, mondta Orbán, aki szerint az EU-ban sok időt vesztettünk azzal, hogy az Európai Bizottság a tárgyalásokon olcsóbbá akarta tenni a vakcinát. Hozzátette, a kormány bízik a Bizottságban, de azért nem akar egy lábon állni, és behozunk minden vakcinát, ami biztonságos és hatékony.

A miniszterelnök szerint Nyugatról mindig kevesebb vakcina jön, mint amit előre jeleztek, és hozzátette: „Ha most nem lenne itt az orosz és a kínai vakcina, akkor nagy bajban volnánk.”