„Klubrádió

Orbán pénteken Brüsszelbe megy tárgyalni az Eu-tól jövő pénzekről

22/04/2021 09:53

| Szerző: Klubrádió

A pénz a szokásos EU-s támogatásokon felül érkezhet, részben vissza nem térítendő támogatás, részben pedig nagyon kedvező feltételű hitel formájában. 

Pénteken Brüsszelbe utazik Orbán Viktor miniszterelnök, hogy Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével tárgyaljon. A megbeszélés legfontosabb témája a pénz lesz, konkrétan 5800 milliárd forint elköltésének módja. Több szakértővel beszéltünk arról, hogy mit kell ezen a lehető legmagasabb szinten megvitatni – írta a 444.hu.

Ez a rengeteg pénz a járvány okozta gazdasági gondokat ellensúlyozó EU-s mentőcsomagból, a Helyreállítási és Ellenállási Eszköz (angol rövidítése alapján RRF) nevű keretből jár Magyarországnak. A pénz a szokásos EU-s támogatásokon felül érkezhet, részben vissza nem térítendő támogatás, részben pedig nagyon kedvező feltételű hitel formájában. 

Ursula von der Leyen és Orbán Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs / MTI
 

Ez az a csomag, amit a magyar és a lengyel kormány decemberben megvétózott volna, ha nem halasztják el Brüsszelben azt a tervet, hogy a pénz elutalását jogállamisági feltételekhez kössék.

Ahogy Brüsszelben mondják, ez egy orrnehéz csomag: itt elvben mindenki abban érdekelt, hogy minél gyorsabban el lehessen költeni, ezért a szokásos EU-s pénzeknél rugalmasabban lehet felvenni, és főleg jóval nagyobb rész benne az előleg, mint amit a tagállamok a sima költségvetési pénzek esetében megszoktak. Konkrét beruházások mellett általánosabb reformokat, egymásra épülő intézkedéseket is lehet finanszírozni belőle, sőt ilyen nagyobb léptékű kormányzati újításokat el is várna az Európai Bizottság a pénz felvevőitől. 

Ez a csomag a sima költségvetési támogatásokkal együtt óriási pénzesőt jelent, főleg a következő két-három évben érkezhet annyi euró Magyarországra, mint soha korábban

A magyar kormány a 2022-es választási kampány miatt is nagyon számít erre a pénzre. Januárban Orbán Viktor átszervezte az elosztását intéző kormányzati adminisztrációt, és információink szerint választókerületi szintre lebontva vizsgálják, hogy hol, hogyan lehetne rásegíteni a kormánypárti jelöltek győzelmére a támogatásokkal. 

A 2022-ig elkölthető pénzek jórészt az RRF-ből jöhetnének, mert ez a gyorsabban lehívható része a pénzesőnek. A tagállami kormányoknak április végéig kell leadni a terveiket, hogy mire akarják költeni az RRF-ből rájuk jutó pénzt, és csak e tervek brüsszeli jóváhagyása után lehet a támogatásokhoz hozzáférni. 

A magyar kormány április közepén állt elő a saját részletes tervével, egy bő 400 oldalas dokumentummal. Ezt az Európai Bizottság összehasonlítja azzal, hogy a tagállamok vezetői milyen célokat határoztak meg a pénz elköltésére, és ahol a kiírás és a tervezet szellemisége között szakadék tátong, ott egyeztetést kezdeményeztek. Orbánon kívül más tagállamok vezetői is mennek mostanában hasonló beszélgetésekre, főleg Európa keleti feléből– írt Orbán brüsszeli látogatásáról a 444.hu.