„Klubrádió

Orbán: Nekünk is jogunk van kiállni a meggyőződéseink mellett

21/05/2021 13:59

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor Szamizdat 8. című írásában magyarázta el, hogy Magyarország a keddi rendkívüli külügyminiszteri tanácskozáson - a 27 tagország közül egyedüliként - miért vétózta meg  az EU nyilatkozatát az izraeli–palesztin konfliktusról.

Magyarország a héten megvétózta azt a közös uniós állásfoglalást, amelyben az EU a palesztin–izraeli konfliktus békés rendezésére szólított volna fel. Armin Laschet, a CDU–CSU német pártszövetség kancellárjelöltje ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a magyar lépés egy újabb ok arra, hogy az Európai Unió külpolitikájában áttérjen az egyhangú döntéshozatalról a többségire.

Orbán nyolcadik szamizdatában "Magyarország megvétózta az Európai Unió többségi álláspontját az Izrael elleni rakétatámadások ügyében" címmel fejtette ki álláspontját a döntés okáról.

Ma közös külpolitikai döntést csak egyhangúan lehet hozni, Laschet pedig azt szeretné, ha a jövőben a többség rákényszeríthetné akaratát a kisebbségre. Mindezt az európaiság nevében – reagált a kancellárjelölt kijelentésére, majd így folytatta: Magyarországot európaiatlansággal vádolni, amiért élt a szerződésben biztosított jogával, valójában mélyen európaiatlan.

A francia–német tengely államai köztudottan sok millió muszlim vallású polgárral rendelkeznek, akiknek a véleményét egy demokráciában nem lehet negligálni – írta. De azt is figyelembe kell venni, hogy Közép-Európában, a visegrádi négyek területén – tehát Magyarországon is – csak elenyésző számban élnek ilyen polgárok – tett különbséget a francia-német tengely államai és Közép-Európa országai között.

Azt is látjuk, hogy a nyugat-európai országok többsége belépett egy posztnemzeti és posztkeresztény életfelfogás korszakába. De azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy mi ma is a zsidó–keresztény értékek, kultúra és életfelfogás szerint éljük az életünket – folytatta. Ezért számunkra természetes, hogy nem lehet egyenlőségjelet tenni egy állam, Izrael és egy EU-s szankciós listára helyezett szervezet közé. Akkor sem, ha Laschet elnök úr a francia–német tengely nevében ezt látná helyes uniós külpolitikának.

Ideje lenne végre tudomásul venni, hogy a később csatlakozott közép-európai országok egyenrangú tagjai az Európai Unió közösségének. Nekünk is jogunk van kiállni a meggyőződéseink, a külpolitikai szövetségeseink és a saját érdekeink mellett – magyarázta Orbán a döntés okát.