„Klubrádió

Orbán: Lesz lazítás - Gulyás: De csak húsvét után

26/03/2021 18:20

| Szerző: Klubrádió

Miután Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth Rádióban bejelentette, hogy enyhítések várhatók, Gulyás Gergely rendkívüli sajtótájékoztató keretén belül bejelentette, erre leghamarabb húsvét után kerülhet sor, akkor is csak abban az esetben, ha 2,5 millióan megkapták legalább az első oltásukat.

A járvány harmadik hulláma minden eddiginél komolyabb feladat elé állítja az országot, a jelenlegi számok mellett nyitás nem engedhető meg, húsvétig biztosan fennmaradnak a most érvényben lévő korlátozások, közölte pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, tisztázva ezzel, hogy az Orbán Viktor reggeli rádióinterjújában beharangozott enyhítések nem a jövő héten lépnek életbe – írja a 24.hu.

"Egy utolsó nagy közös erőfeszítésere van szükség, hogy túl legyünk a járvány harmadik hullámának csúcspontján. Azt is látjuk, hogy jelenleg a helyzet komoly, az orvosok és ápolók megfeszített munkájára van szükség ahhoz, hogy a lehető legjobb ellátást kapja mindenki" – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Azt is hozzátette, hogy pénteken az operatív törzs döntött a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a vállalkozások és gazdasági szereplők által tett javaslatokról. Ezeket támogatják, de csak akkor, ha meghaladja a beoltottak száma a 2,5 milliós határt, ami a húsvét utáni napokban érhető el.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
 
Gulyás GergelyFotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Gulyás elmondása szerint amint az ország átlépi a 2,5 milliós határt, vagyis amikor ennyien megkapták legalább az oltás első adagját, akkor a következő változtatások lépnek életbe:

- a kijárási tilalom kezdete este 10 órára módosul,
- az üzletek hajnali 5-től este fél 10-ig lehetnek nyitva,
- minden bolt kinyithat, de az üzletekben biztosítani kell, hogy tíz négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhat bent,
- a szolgáltatásoknál a március 8. előtt életben lévő szabályokra fognak visszatérni,
- az iskolák április 19-én nyitnak meg.

A politikus azt kérte, hogy bírjuk ki még ezt a néhány hetet.