„Klubrádió
A lényeg

Novák Romániába megy látogatásra, de állami vezetők nem fogadják

18/05/2022 07:18

A második hivatalos külföldi útja Novák Katalinnak Romániába vezet. A magyar köztársasági elnök  Gyulafehérvárra látogat szombaton, írja a Népszava az Erdélyi Református Egyházkerület sajtószolgálatra hivatkozva, ami úgy tudja, hogy a Magyar Református Egység Napjának díszvendége lesz és beszédet is mond Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egész alakos szobrának leleplezésén az egykori erdélyi főváros központjában.

Novák Katalin látogatása Varsóban
 
Novák Katalin látogatása Varsóban
 
Budapest, 2022. május 17. Novák Katalin köztársasági elnök Varsóba indul a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről 2022. május 17-én. MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi
 
 
 

 

A Népszava az elnöki hivatalnál érdeklődött arról, hogy a köztársasági elnök programjában szerepel-e találkozó Klaus Iohannis román államfővel vagy a román kormány tagjaival, de nem válaszoltak neki, viszont sem a román államfő hivatalos programjában, sem a román médiában nincs arról hír, hogy Bukarestbe várnák Novák Katalint.

Ebből azt a következtetést szűrte le a lap, hogy Magyarország szomszédságpolitikájában az új államfő sem hoz változást, várat magára a megbékélés és "marad az utóbbi tizenkét évben alkalmazott „unortodox” magyar diplomáciai modell", 2010 óta elmaradnak a kormányfői találkozók 2010 óta, és a Gyurcsány-kabinet által életre hívott magyar-román közös kormányüléseket is levette napirendről Budapest, hiába szorgalmazza a román fél azok újraindítását.