„Klubrádió
A lényeg

Novák kiakasztotta a román külügyi tárcát

21/05/2022 13:33

| Szerző: Klubrádió

Az új köztársasági elnök romániai látogatásáról írt posztjában arról beszélt, hogy az összmagyarságot akarja képviselni. A román külügy jelezte, hogy nemzetközi jog nem így működik. A magyar etnikumú román állampolgárok felé legfeljebb a kulturális kapcsolatok megerősítésében lehet érdekelt Magyarország.

A román külügyminisztérium európai ügyekért felelős államtitkársága telefonon megkereste a romániai magyar nagykövetet Novák Katalin egyik Facebook-posztja miatt – írja a TransTelex.

A külügyminisztérium egyik államtitkára Magyarország bukaresti nagyköveténél kifogásolta az erdélyi magánlátogatáson tartózkodó Novák Katalin magyar és angol nyelvű Facebook-bejegyzésének szövegét, amelyben az államfő arról számolt be, hogy Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével találkozott.

"Köztársasági elnökként kiemelt feladatomnak tartom az összmagyarság képviseletét, így számomra nincs különbség a tekintetben, hogy valaki határon innen vagy túl él. A magyar az magyar, s pont" – írta közösségi oldalán Novák Katalin.

A román külügyminisztérium erre reagálva, a nemzetközi jogra hivatkozva közölte, egyetlen állam sem formálhat semmilyen jogot más államok polgáraival kapcsolatban.

"A magyar etnikumú román állampolgárok önazonosságával kapcsolatos – etnikai, kulturális, vallási és nyelvi – jogok tiszteletben tartásának felelőssége elsősorban Romániára hárul, amelynek állampolgárai, rokon államként (anyaországként) Magyarország legfeljebb a kulturális kapcsolatok megerősítésében lehet érdekelt, miként arra a Velencei Bizottságnak a Nemzeti kisebbségek számára az anyaállamok által biztosított kedvezményes bánásmódról 2001-ben kiadott jelentése, illetve az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa a Szuverenitás, felelősség és nemzeti kisebbségek című 2001-es nyilatkozata is rámutat" – olvasható a külügyminisztérium közleményében.