„Klubrádió

Nem tesz tanúvallomást Trump

5/02/2021 10:51

| Szerző: Klubrádió

Nem hajlandó eskü alatt tanúskodni Donald Trump. A volt elnököt a demokrata vezetők az ellene indított alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) szeretnék meghallgatni arról hogy milyen szerepet játszott a Capitolium ostromában. Donald Trump erre nem hajlandó.

Tanúvallomásra kérték Donald Trumpot az impeachment eljárás demokrata párti vezetői. Egyikük levelet küldött a volt elnöknek és ügyvédeinek, amelyben azt kéri, hogy január 9-én esedékes szenátusi tárgyalás előtt, vagy közben tegyen tanúvallomást – írja a hvg.hu.

A jövő heti tárgyalás előtt felmerült, hogy tanúkat is beidéznek az eljáráshoz. Ugyanakkor szakemberek szerint a demokraták és a republikánusok szenátorai is gyors tárgyalást sürgetnek. Múlt héten a republikánus szenátorok elsöprő többsége világossá tette, hogy ellenzi a Donald Trump elleni újabb alkotmányos vádeljárást. Azóta Jason Miller, a volt elnök vezető tanácsadója  közölte: Donald Trump nem tesz vallomást az eljárásban, ami szerinte alkotmányellenes.

Donald Trump ellen lázadás szítása miatt emeltek vádat, a Capitolium január eleji megtámadása előtt tartott nagygyűlésen mondott, gyújtó hangú beszéde miatt, amely után hívei megrohamozták a törvényhozás épületét. A Capitolium elleni támadásban többen életüket vesztették, köztük egy rendőr is.  Amennyiben a felsőház elítélné a volt elnököt, elveszítheti a neki járó juttatásokat, és soha többet nem indulhat újra elnökválasztáson.