„Klubrádió
A lényeg

Nem indul belső vizsgálat a Microsoft-ügyben

18/09/2019 12:57

| Szerző: Népszava

A Belügyminisztérium nem indított vizsgálatot a Microsoft szoftver-licensz beszerzések ellenőrzése tárgyában - ezt válaszolta a tárca a Népszava közérdekűadat-igénylésére.

A Microsoft Magyarország és viszonteladói szisztematikusan részt vettek állami közbeszerzések túlárazásában és állami tisztviselők megvesztegetésében. Végül a Microsoft több milliárd forintnak megfelelő büntetést és kártérítést fizetett ki.

Nem csak a Belügyminisztériumban  döntöttek úgy, hogy házon belül nem érdemes nézelődni, a Pénzügyminisztérium alá tartozó NAV sem tartotta fontosnak, hogy vizsgálatot indítson saját beszerzéseik ügyében – annak ellenére, hogy a hvg.hu szerint az amerikai SEC az adóhatóság egyik beszerzésével illusztrálta a Magyarországon feltárt korrupciós szisztémát. Belső ellenőrzés tehát nem zajlik, nyomozás viszont igen; a Közonti Nyomozó Ügyészség folytatja, „különösen jelenős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt”. Igaz, ez csak második nekifutásra, Hadházy Ákos jelzése után sikerült, mert az ügyészség az Microsoft-ügyben beadott tavalyi feljelentést még bűncselekmény hiányában utasította el.