„Klubrádió
A lényeg

Napi 4 millió dollárt nyer a Mol az orosz olajon

14/05/2022 09:10

| Szerző: Klubrádió

"180 ezer hordó Magyarország napi felhasználása, aminek körülbelül 65 százaléka az orosz olaj, ami 35 dollárral olcsóbb, mint a világpiaci nyersanyag. Nagyon durva számítással így 4 millió dollár per nap extra bevételről beszélünk" – Balogh József energiapiaci szakértő szerint.

"Napi négymillió dollár extra bevétele származik a Molnak abból, hogy nagyobb részben orosz kőolajat használ" – ezt Balogh József energiapiaci szakértő nyilatkozta az RTL Híradónak.

Az üzemanyagok magyarországi forgalmazását végző Mol hatalmasat, naponta mintegy másfél milliárd forintnyi összeget nyer azon, hogy olcsóbb orosz nyersanyagot tud beszerezni – írja összefoglalójában a 24.hu.

A kormány által elrendelt árstop miatt a 95-ös benzin és a dízel jelenleg 480 forintért kapható a benzinkutakon, de aki nem jogosult az árstop igénybevételére, annak most is piaci áron kell vásárolnia. A 95-ös benzin literje 634, a gázolajé pedig 687 forintba kerül átlagosan.

A kormány szerint további drágulás okozna, ha az ország csatlakozna az orosz olaj elleni uniós embargóhoz, kormányzati politikusok szerint akkor 700-800 forintba kerülne az üzemanyag. A Híradó idézett Orbán Viktor miniszterelnök és Hernádi Zsolt Mol-vezér megszólalásaiból, amelyekben mindketten arról beszéltek, hogy óriási áldozatokkal járna, ha az országnak át kellene állni az orosz olajról világpiaci beszerzésű nyersanyagra.

Az RTL ugyanakkor megszólaltatott egy szakértőt, aki szerint a jelenlegi helyzet legnagyobb nyertese a Mol.

"180 ezer hordó Magyarország napi felhasználása, aminek körülbelül 65 százaléka az orosz olaj, ami 35 dollárral olcsóbb, mint a világpiaci nyersanyag. Nagyon durva számítással így 4 millió dollár per nap extra bevételről beszélünk" – mondta a Híradónak Balogh József energiapiaci szakértő.