„Klubrádió

MOK: Praxisbárók jelenhetnek meg a háziorvosoknál

5/03/2021 10:11

| Szerző: Klubrádió

Vállalkozók és nem szakmai személyek is bevásárolhatják magukat az alapellátásba – hívja fel a figyelmet a Magyar Orvosi Kamara, hozzátéve, hogy így olyan praxisláncok jöhetnek létre, ahol a tulajdonosok olyan üzletemberek, akik orvosi végzettséggel nem rendelkeznek. Így nemcsak a háziorvosok munkája, de a betegek ellátása is veszélybe kerülhet.

Praxisbárók jelenhetnek meg a háziorvosoknál is, miután közülük sokan aláírták a praxisközösségekhez való csatlakozást – írja a 444. A  Magyar Orvosi Kamara most arra hívta fel a figyelmüket, hogy a kormányhatározat nyitva hagyja annak a lehetőségét, hogy egy vállalkozó, nem szakmabeli személy bevásárolja magát az alapellátásba. Nincs akadálya annak sem, hogy óriási praxisközösségeket működtető láncok jöjjenek létre, mivel ennek példája már látható volt a fogorvosoknál, és a patikákat is olyan láncolatok uralták le-, ahol a tulajdonosok általában orvosi végzettséggel nem rendelkező üzletemberek.

A jelenlegi kormányrendeletben nincs olyan biztonsági fék beépítve, ami megakadályozhatná, hogy óriási praxisközösségeket működtető láncok jöjjenek létre, ami nem csak a háziorvosoknak, de a betegeknek is nagyon rossz lenne. Ennek példáját ugyanis már láthattuk a fogorvoslásban és a gyógyszertárak üzemeltetésében, ahol már évek óta zajló tendencia, hogy nem a fogorvos vagy a gyógyszerész a vállalkozásának tulajdonosa, hanem hálózatok alakulnak ki, ahol a tulajdonosok általában orvosi végzettséggel nem rendelkező üzletemberek.

Gyógyszerfogyasztás
Fotó: Balázs Attila / MTI
 

Ahhoz, hogy lássuk pontosan hogyan történne az alapellátás átalakulása, érdemes közelebbről megnézni egy már élő példát, ahol kicsúszott az orvosok kezéből a tulajdonjog – írja a portál.

A magyar fogorvoslás alapvetően egy fogorvos, egy praxis elven működik, a Válasz Online újságírója azonban mégis 9 nagy hálózatot talált, amelyek több tucat praxist üzemeltetnek. Elvben a tulajdonosnak a fogorvosnak kellene lennie, hogy így biztosítsa a minőségi ellátást, és csak a kórházakban, egyetemeken fordulhatna elő, hogy egyszerre több fogorvos tartozik egy szervezethez.