„Klubrádió

MOK: kötelezővé lehetne tenni az oltást

12/01/2021 15:46

| Szerző: Klubrádió

Bármely oltás kötelezően elrendelhető, ezt az országos tiszti főorvos teheti meg. Mindemellett már most is vannak olyan munkakörök, amelyek betöltése védőoltások beadásához kötöttek. A Magyar Orvosi Kamara titkára, Dr. Nagy Marcell szerint indokolt esetben a munkáltató is elrendelheti azt a hatályos szabályok alapján az védőoltást.

A Magyar Orvosi Kamara titkára szerint, nem lenne semmi akadálya annak, hogy kötelezővé tegyék az oltást a koronavírus ellen. Ennek elrendelése az országos tiszti főorvos hatásköre, de ez nemcsak egészségügyi, hanem gazdasági, politikai, jogi szakkérdés is – tette hozzá a Szabad Európának adott interjújában, amit a 24.hu idéz.

Dr. Nagy Marcell szerint abban már most is vannak védőoltáshoz kötött mukakörök: vadőrnek veszettség, egészségügyi dolgozónak Hepatitis B ellen kell beoltatnia magát.

„Amennyiben a munkahelyi kockázatértékelés alapján az egészséget nem veszélyeztető munkavégzéshez elengedhetetlen a dolgozók immunizálása, a munkáltató elrendelheti azt a hatályos szabályok alapján” – tette hozzá.

A szakember kiemelte, azt kellene hangsúlyozni, hogy a koronavírus pusztításához képest, az oltás csak ritkán és nagyon enyhe, könnyen kezelhető tüneteket okozhat, az eddigi oltásoknál Magyarországon pedig még allergiás reakció sem volt. A MOK titkára elégtelennek tartja az oltással kapcsolatos kormányzati kommunikációt.