„Klubrádió

Mindhárom vádpontban bűnösnek mondta ki az esküdtszék Derek Chauvint, a George Floydot megölő rendőrt

21/04/2021 13:21

| Szerző: Klubrádió

Mind a három vádpontban bűnösnek találták kedden Derek Chauvin volt rendőrt, aki tavaly májusban intézkedés közben megölte George Floydot Minneapolisban. A büntetés mértékét nyolc hét múlva fogják közölni.

Kedden hozott ítéletében az esküdtszék bűnösnek találta Derek Chauvin volt rendőrt George Floyd meggyilkolásában. A rendőr ellen három vádpontot hoztak fel, amelyek összefoglalva – az amerikai jog sajátosságait figyelembe véve – magyarra gondatlanságból elkövetett emberölésként fordíthatók. Az esküdtek szerint Chauvin mindhárom vádpontban bűnös.

Derek Chauvin Forrás: wikipedia
 

2020. május 25-én az egyesült államokbeli Minneapolisban négy rendőr az utcán igazoltatta Floydot, mert fennállt a gyanú, hogy hamis bankjeggyel fizetett egy boltban. Chauvin, valamint J. Alexander Kueng és Thomas Lane a földre szorította a férfit, míg Tou Thao biztosította a helyszínt, hogy a bámészkodók ne tudjanak közbelépni.

Miután Floyd a földre került, Chauvin 8 perc 46 másodpercig térdelt a nyakán annak ellenére, hogy az afroamerikai férfi folyamatosan azt ismételgette, hogy nem kap levegőt és meg fog halni. Chauvin akkor sem állt fel, amikor Floyd elvesztette az eszméletét és az egyik társa megállapította, hogy nincs pulzusa, és akkor sem, amikor megérkeztek a mentők a helyszínre. Floyd életét már ők sem tudták megmenteni.

Az eset miatt nem csak az USA-ban, hanem világszerte tüntetések zajlottak, felhívva a figyelmet a rendőri erőszakra, és eljárás is indult Chauvinék ellen, akiket elbocsátottak a rendőrségtől. Chauvin ellen gondatlanságból elkövetett emberölés, három társa ellen pedig bűnpártolás miatt emeltek vádat.

 
George Floydot ábrázoló falfestmény, emlékfal Minneapolisban (USA) , szerző: Lorie Shaull/Flickr.com
 

Arról, hogy Chauvinnak mennyi időt kell börtönben töltenie, a következő hetekben dönt majd Peter Cahill bíró. Elmondása szerint két hónap múlva várható ítélethirdetés. A Washington Post cikke szerint mivel a volt rendőrnek nincs priusza, így nagyjából 12 és fél év börtönbüntetésre számíthat. A CNN arról számolt be, hogy az ítélethirdetés után Chauvint bilincsben vezették el és őrizetbe vették.

George Floyd családja szerint az ítélet fordulópont Amerika történetében és úgy vélik, hogy egyértelmű üzenetet közvetít az igazságszolgáltatásban dolgozók elszámoltathatóságával kapcsolatban: "Reméljük, hogy ezt az üzenetet minden városban és minden államban meghallják".

A minneapolisi bíróság épülete előtt tömegek várták az ítélethirdetést, majd a verdiktet meghallva ünneplésbe fogtak.

Az ügyben kedden Joe Biden amerikai elnök is megszólalt, de csak azután, hogy az esküdtszék tagjait hétfőn elkülönítették, így az ítélet meghozatala előtt nem értesülhettek az elnök véleményéről. Biden azt mondta, hogy szerinte elsöprőek a bizonyítékok és imádkozik azért, hogy helyes döntés szülessen – írt az ügyről a 24.hu.