„Klubrádió

Megszavazta az Országgyűlés a felhatalmazási törvényt

30/03/2020 15:15

| Szerző: 444.hu/Klubrádió

137 igen és 53 nem szavazattal, tartózkodás nélkül megszavazta hétfőn az Országgyűlés kétharmados, kormánypárti többsége az úgynevezett felhatalmazási törvényt, amellyel a kormány a veszélyhelyzet megszűnéséig rendeletekkel irányíthatja az országot.

A 137 igen azt jelenti, hogy a Mi Hazánk képviselői ismét a Fidesszel szavaztak. Az ellenzék nem támogatta a törvényjavaslatot. Az ellenzéki pártok a hétfői ülés előtt is közölték: hajlandóak támogatni a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvényt, ha abba időkorlátot építenek – írja a 444. A Fidesz-KDNP frakciók azonban a szavazás során egyetlen ellenzéki módosítójavaslatot sem fogadtak be.

A koronavírus miatti veszélyhelyzetet a kormány március 11-én hirdette ki, de az Alaptörvény szerint külön parlamenti felhatalmazás nélkül az ennek hatálya alatt meghozott rendeletek csak 15 napig maradhatnak hatályban. Az igazságügyi miniszter által benyújtott törvény arról szól, hogy ezt a határidőt a koronavírus miatti „veszélyhelyzet megszűnéséig” meghosszabbítaná, és egyébként is azzal számol, hogy így az országgyűlésnek 2020-ban már össze sem kellene ülnie. Ebben az időszakban a kormány gyakorlatilag rendeletekkel irányíthat: egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet és más rendkívüli intézkedéseket is hozhat.

Az ellenzéki pártok nem támogatták a javaslatot, mert aszerint a rendkívüli állapotnak nem lenne időbeli korlátja. Kifogásolták azt is, hogy rémhírterjesztés miatt súlyos börtönbüntetéseket lehet majd kiszabni annak alapján. A kormányoldal múlt héten, a házszabálytól eltérve szerette volna elfogadtatni ezt a törvényt, azonban ahhoz négyötödös többségre lett volna szükség, ezt pedig az ellenzék nem biztosította.