„Klubrádió
A lényeg

Megmutatták a pedagógusok az államtitkárnak, hogy ki kezdett gyurcsányozni: meglepődött

25/01/2022 14:34

| Szerző: Klubrádió

Úgy engedné a kormány a pedagógusokat sztrájkolni, ha közben dolgoznának.

A pedagógus szakszervezetek sztrájkra készülnek a bérrendezés érdekében. Az oktatásügy romokban, a fizetéseik töredékét érik a tíz évvel ezelőtti bérnek, az oktatás rendbetételét nem lehet tovább halogatni, érvelnek a pedagógusok: De halogatja – tudatta a PDSZ a Ne dolgozz ingyen! oldalon, hiszen a szakszervezet szerint hétfőn olyan abszurd kijelentéseket tett Kisfaludy László helyettes államtitkár a hétfői sztrájktárgyalásokon, amiből kiderül, a kormányoldal "sem a bérek, sem a munkakörülmények tekintetében nem jelentkeztek javaslatokkal"

A januári és a tervezett márciusi sztrájkok idején például a kormány szerint a sztrájkolóknak a gyermekfelügyelet mellett az órák egy részét is meg kellene tartaniuk. Ezt a szakszervezetek elutasították, mivel ez azt jelentené, hogy a sztrájk észrevehetetlen, és a pedagógusoknak még ingyen is kellene dolgozniuk.

 

A 2021-es WRO online nemzeti döntőjének díjátadója
 
A 2021-es WRO online nemzeti döntőjének díjátadója
 
Budapest, 2021. július 21. Kisfaludy László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a World Robot Olympiad (WRO) robotépítési és -programozási verseny, a 2021-es WRO online nemzeti döntőjének díjátadóján a budapesti Falk1 Rendezvényközpontban 2021. július 21-én. Az eseményen 22 csapat vehetett át elismerést. MTI/Máthé Zoltán
Fotó: Máthé Zoltán
 

 

"A szakszervezetek abban voltak érdekeltek, hogy mielőbb szülessen megállapodás a még elégséges szolgáltatásokról, hiszen súlyosan megy az idő. Az is látható, hogy a kormányzati fél jogi eszközökkel is igyekszik megakadályozni azt, hogy bármilyen hatékony nyomásgyakorlásra sor kerülhessen" - írták.

Ez azt jelenti, hogy a tanórák 75%-át, 67 és fél percet kellene megtartani, hogy például az egyik tanórát kellene megtartani. "Ez nyilvánvalóan tarthatatlan álláspont, hiszen ez azt jelentené, hogy nem csak hogy észrevehetetlen a sztrájk, de még ingyen is dolgoznánk alatta".

A pedagógus szakszervezetek szerint a kormány a kezdetektől akadályozza a sztrájkot, ezt azonban a tárgyaláson a helyettes államtitkár visszautasította, sőt azt is letagadta, hogy a minisztérium emelte volna politikai szintre az ügyet, hogy ők kezdtek volna gyurcsányozni. Csakhogy ezt a tárgyaláson megmutatták neki, hogy még mindig fent vannak az erről szóló cikkek az Emmi honlapján, amikben gyurcsányozással reagáltak a szakszervezetek követeléseire, például "a Gyurcsány-párt befolyása alatt álló szakszervezeteknek" hívták a sztrájkbizottság tagjait.

"A helyettes államtitkár erre azt a meglepő választ adta tárgyalóinknak, hogy ezt a gyurcsányozást nem ő követte el, nem is ért egyet annak tartalmával, és mindezt ő szóvá is tette az illetékeseknél, miszerint nem szerencsések ezek a nyilatkozatok." Amúgy azt sem engedi a kormányoldal, hogy felvételek készüljenek a tárgyalásokról, holott a szakszervezetek szerint és dolgokat állítanak utána, mint amiben megállapodtak.