„Klubrádió

Meghalt egy nő, akit elsodort egy villámárvíz Tótvázsonyban

14/06/2020 18:41

| Szerző: MTI/Index/Klubrádió

Országszerte hatalmas pusztítást okozott a hirtelen jött vihar, a természeti katasztrófa emberéletet is követelt.

Országszerte hatalmas pusztítást okozott délután a hirtelen jött vihar és nagy mennyiségű csapadék, amely emberéletet is követelt. A Veszprém megyei Tótvázsonyban meghalt egy nő, akit elsodort egy villámárvíz - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes szóvivője az MTI-vel. Kucsera Katalin elmondta: a 66 éves nő a férjével vasárnap délután a kertjük végében levő hídpillért akarta megtisztítani az eső miatt megáradt időszakos vízfolyás hordalékától, ám belecsúszott a vízbe, és a villámárvíz mintegy hetven méteren sodorta magával. A bajba jutott nőt a katasztrófavédelem munkatársai húzták ki a vízből, de a mentők már nem tudták újraéleszteni. A rendőrség általános közigazgatási eljárásban vizsgálja az eset körülményeit - tette hozzá a szóvivő.

A középső országrészben, így Budapesten is leszakadt az ég: a zivatarok erős széllökésekkel, több helyen jégesővel jártak. A hirtelen lezúdult 50-60 milliméteres csapadék helyenként villámárvizet okozott. Az eső több budapesti aluljáróban, például a Nyugati téren változtatta átmenetileg vízeséssé a lépcsőket. Az Index beszámolója szerint beázott a 4-es metró Móricz Zsigmond téri megállója, de az Árkád üzletközpont sem bírt az időjárással.

Csak Budapesten több mint 350 helyre vonultak ki a tűzoltók - közölte Dóka Imre, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője. A nagy mennyiségű csapadék a főváros valamennyi kerületében munkát adott a tűzoltóknak. Szintén az esőzések miatt riasztották több esetben a katasztrófavédelem munkatársait Fejér megyében Bicske és a Váli-völgy térségébe, Komárom-Esztergom megyében Tatabánya, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig Szolnok környékére - mondta Dóka Imre. A Balatonnál jellemzően kisebb fakidőlések miatt kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, akik még délután is országszerte több helyszínen dolgoztak - tette hozzá.

A szóvivő arra kérte a lakosságot, hogy kísérjék figyelemmel az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetéseit.

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint Ravazdon villám csapott egy körülbelül száz négyzetméter alapterületű családi házba vasárnap délután. A tetőszerkezet nem gyulladt ki, viszont mintegy tíz négyzetméternyi felületen beizzott, ezt a tűzoltók megszüntették.