„Klubrádió

Meghalt Balázs Fecó

27/11/2020 10:40

| Szerző: Klubrádió

Elhunyt Balázs Fecó. A magyar rockzene legismertebb alakjai közé tartozott, több mint ötven éve kezdett zenélni, a műfaj meghatározó együtteseiben vitt vezető szerepet – lírai és kemény zene, Korál-hangzás ... 69 éves volt. Halála előtt koronavírus-fertőzéssel kórházban ápolták. 

Amikor vége az utolsó dalnak is ...

Még saját lábon ment be a kórházba Balázs Fecó koronavírus-fertőzéssel, de állapota rosszabbodott, lélegeztetőgépre került, egyes hírek szerint napokon át mesterséges kómában volt - végül szervezete feladta a harcot.

1967-ben a Neoton tagjaként ismerhette meg az ország, aminek billentyűse volt a klasszikus zenei műveltséget szerzett zenész. Innen kilépve alapította meg Som Lajossal, Brunner Győzővel és Radics Bélával az első magyar hard rock zenekart, a Taurust (Taurus XT, Taurus EX-T 25 75 82), ami csak egy éven át működött, de a hazai kemény rock meghatározó zenekara lett. Néhány évig külföldön zenélt, majd hazatérve Koncz Zsuzsa kísérőzenészeként dolgozott, ebből a formációból született meg 1978-ban a Korál. A progresszív rockot játszó zenekarnak négy lemeze (három sorlemez, egy kislemezgyűjtemény) jelent meg, a legnagyobb sikerük az 1981-es Táncdalfesztiválon győztes daluk, a Homok a szélben volt.

Kossuth-díjasok - Balázs Ferenc
 
Balázs Fecó
MTI Fotó: Czimbal Gyula
 

Balázs Fecó szólókarrierje is töretlen volt, a 80-as évek magyar tv-filmsorozatának, a Nyolc évszaknak a címadó dalát is ő írta, Bach-átiratai jelentek meg lemezen, és emlékezetesek voltak a sitkei koncertjei is. 1986-ban vágott bele abba, hogy a Vas megyei Sitkén a romos kápolnát felújítsák, ennek érdekében kulturális egyesületet vezetett, és évente szervezett koncerteket barátaival, melynek bevételéből 1991-re sikerült is a kápolnát rekonstruálni. Szólókarrierje során tíz lemeze jelent meg, a rockzene mellett a klasszikus zenében is elmerült, oratóriumokat is írt a köztudottan nagy Fradi-szurkoló zenész.

Jelentősebb díjai: Huszka Jenő Életműdíj (1997); Liszt Ferenc-díj (1998); A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2001); Fonogram díj (2008); Artisjus Életmű-díj (2010); A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje (2011); Kossuth-díj (2016); Emberi Méltóságért-díj (2020)

Az elmúlt hetekben a magyar rockzene számos jelentős alakja távozott, először Nemes László hangmérnök hunyt el, őt Benkő László és Mihály Tamás követte pár nappal később.