„Klubrádió

Megállapodott az ellenzék, mindenhol egy jelölt indul a Fidesszel szemben

13/08/2020 19:05

| Szerző: Klubrádió

A DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd elnökei kinyilvánították szándékukat arra vonatkozóan, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet állítsanak a Fidesz-KNDP jelöltjével szemben. Döntöttek arról is, hogy a Borsod megyei 6-os választókerületben a jobbikos Bíró László lesz az ellenzék jelöltje.

Közleményükben azt írták: Az ellenzéki pártok, meghallva a választóik akaratát, csütörtökön megkezdték a hivatalos egyeztetéseket pártelnöki szinten a 2022-es országgyűlési választásra készülve. Már az első találkozón a DK, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd elnökei kinyilvánították szándékukat arra, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet állítanak a hatalom jelöltjével szemben, és győzelem esetén a közösen elfogadott program és elvek alapján együtt kívánnak kormányozni Magyarország érdekében. A pártelnökök megállapodtak abban, hogy az ország érdekében közös programot alkotnak, és az egyéni képviselőjelöltek kiválasztásánál a tárgyalásos út mellett az előválasztás intézményét is legitim eszköznek tekintik.

Az ellenzéki pártok vezetői döntöttek arról is, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os választókerületben az időközi országgyűlési választáson a jobbikos Bíró László személyében közös összellenzéki jelöltet állítanak. A fideszes Koncz Ferenc képviselő halála után nagy az időközi választás szimbolikus tétje, mert formálisan megtörhető a fideszes kétharmad. A Fidesz-KDNP Koncz Ferenc lányát, Koncz Zsófiát indítja.

Bíró László a 2018-as választáson is indult, Koncz Ferenc 49 százalékához képest 31 százalékot szerzett, míg a szocialista jelölt, Pap Zsolt 15-öt.

A közleményben nem szerepel, hogy egy vagy két listát állítanak-e az ellenzéki pártok.

Címlapi képünk illusztráció, a tavalyi önkormányzati választás előtt létrejött ellenzéki együttműködés szereplői láthatóak rajta. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt