„Klubrádió
A lényeg

Matolcsy: Megbomlott a költségvetés egyensúlya

19/05/2022 18:07

| Szerző: Klubrádió

Magyarország hitelalapú válságkezelést hajtott végre, az állam adóssága is növekedett, ezért a válság árát most kell megfizetni – mondta Matolcsy György jegybankelnök.

Kétéves versenyképességi programot javasol a jegybank az új kormánynak a "drámaian megbomlott" gazdasági egyensúly visszaállításához Matolcsy György a magyar jegybank elnöke, a program ismertetésén – írja az MTI.

Kiemelte: megbomlott a költségvetés egyensúlya, az államadósság szintje fenntarthatatlan, a folyó fizetési mérleg emelkedő hiányt mutat. Matolcsy elmondta, hogy Magyarország hitelalapú válságkezelést hajtott végre, az állam adóssága is növekedett, ezért a válság árát most kell megfizetni.

"Erős kihívásokkal jellemezhető évtizedben kell megtalálni az új sikerképletet, mert a korábbi egyensúlyi növekedés képlete megbomlott" – mondta.

Megbomlott a költségvetés egyensúlya

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke kiemelte: a képlet helyreállítása nélkül nem lehet sikeres az ország,

Mindezek miatt olyan, az inflációval is súlyosbított kockázat alakult ki, hogy az ország elveszítheti a következő éveket, és veszélybe került az előző évtized felzárkózása.