„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay lefogyatékosozta a fideszes propagandistákat, érdekvédelmi szervezetek tiltakoznak a jelző használata ellen

25/01/2022 07:55

| Szerző: Klubrádió

Vasárnapi élő bejelentkezésében fogyatékosnak nevezte a fideszes propagandistákat Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, amiért most több érdekvédelmi szervezet is bocsánatkérést vár tőle.

„Én azt mondtam, hogy Szeged. Nem India, Szeged. Elnézést kérek, de hogyha annyira fogyatékosak szegény fideszes propagandisták, – és a fogyatékos azért nem szerencsés szó, mert a fogyatékosokat szeretjük, a fideszes hazug propagandistákra viszont rendkívüli módon neheztelek – tehát nyilvánvalóan az ő szellemi képességük valószínűleg nincs, nem azt mondom, hogy tökéletes, de semmiképpen nem a szellemi képességükkel van baj. A végtelen aljas gonoszság, ez jellemzi ezt a tolvajtársaságot.”

Így fogalmazott a 444 cikke szerint Márki-Zay Péter, aki azt kifogásolta, hogy a kormánypárti médiában elferdítve adták vissza egy, az egészségügy átszervezéséről tett nyilatkozatát. A hódmezővásárhelyi polgármester egy decemberi lakossági fórumon Kiszomboron említette, hogy bizonyos szemműtétek miatt amerikai biztosítók Indiába küldik a betegeiket. Tehát szerinte a kiszomboriaknak is ott kell igénybe venniük a nem sürgősségi ellátásokat, ahol a profik vannak, akik a legjobb feltételek mellett, a lehető legjobban képesek elvégezni az adott beavatkozást. Például Makón vagy Szegeden. Ebből lett a kormánybarát médiában az, hogy „Márki-Zay Indiába küldené szemműtétre a magyarokat”, és ezen háborodott fel a polgármester.„

Visszatérve a fogyatékosokat említő videóra, ahogy a 444 írta, az ellenzéki miniszterelnök-jelölt rögtön a szerencsétlen megszólalás után megpróbálta korrigálni magát, hogy „a fogyatékos nem szerencsés szó”, és hogy „a fogyatékosokat szeretjük”. Majd a fideszes propagandisták szellemi képességeire tért ki, de rájött, hogy a fogyatékosozással párhuzamba állítva ebből is rosszul jön ki, ezért ezt is kijavította: „semmiképpen nem a szellemi képességükkel van baj”, hanem az aljas szándékaikkal.

Márki-Zay kijelentései után a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége közleményt juttatott el az MTI-nek, amiben kijelentették, hogy több más szervezettel együtt tiltakoznak Márki-Zay kijelentése ellen.

Az érdekvédelmi szervezetek szerint „fogyatékos” szó negatív jelzőként való használata sértő, a szervezetek pedig évek óta küzdenek azért, hogy a szó pejoratív használata kikerüljön a közbeszédből.

„A zéró toleranciát várjuk el, az ilyen tett nem relativizálható, nem lehet pusztán nyelvbotlásként, elhamarkodott kijelentésként kezelni” – írták.

Az Autisták Országos Szövetsége, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége és a Siketvakok Országos Egyesülete, valamint az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége felszólította Márki-Zay Pétert, hogy haladéktalanul kérjen nyilvánosan bocsánatot a megsértett fogyatékossággal élő emberektől.

(via Telex)