„Klubrádió

Macron az első EU-vezető, akivel Biden tárgyalt

25/01/2021 08:29

| Szerző: Klubrádió

Szorosra fűzné kapcsolatát legrégebbi szövetségesével, Franciaországgal és az Európai Unióval az Egyesült Államok. Biden beiktatása óta Justin Trudeau kanadai kormányfővel és Boris Johnson brit miniszterelnökkel is tárgyalt telefonon.

A két államfő között „nagy a véleményegyezés” sok jelentős kérdésben – írja a 24.hu a francia elnöki hivatal éjszaka kiadott közleménye alapján. Az Élysée-palota kiemelte, az Európai Unió tagállamainak vezetői közül Emmanuel Macron francia elnökkel egyeztetett elsőként telefonon Joe Biden amerikai elnök.

A két vezető kész együttműködni a közel-keleti béke és az iráni atomprogram ügyében is. Macron környezetéből úgy nyilatkoztak, hogy a két elnök mintegy egy órát beszélt egymással angol nyelven.

(Wikimedia Commons)
 

A Fehér Ház közölte, Joe Biden arról is biztosította Emmanuel Macront, hogy Washington szorosabbra szeretné fűzni kapcsolatait „legrégebbi szövetségesével”, Franciaországgal, megerősítené a transzatlanti kapcsolatokat a NATO-n keresztül, valamint az Egyesült Államok partnerségét az Európai Unióval.

Forrás: Flickr.com
 

Biden és Macron abban is egyetértett, hogy együtt kell működni a Covid-19 és a klímaváltozás elleni harcban, illetve a világgazdaság talpra állításában, tudatta a Fehér Ház. Az Élysée megjegyezte, hogy a két elnök „nagyon szoros” kapcsolatban lesz a következő hetekben, de a járvány miatt személyes találkozó nem lesz. Szerdai beiktatása óta Biden elnök Justin Trudeau kanadai kormányfővel és Boris Johnson brit miniszterelnökkel tárgyalt telefonon.