„Klubrádió
A lényeg

Lemondott a bántalmazásokkal megvádolt úszóedző Turi

25/11/2021 10:47

| Szerző: Klubrádió/Bohus Péter

Az úszószövetségben betöltött minden tisztségéről lemondott Turi György, a Kőbánya SC edzője. „A Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöki, elnökségi tagsági, valamint az edzőbizottság elnöki posztjáról a mai naptól végérvényesen lemondok” – írta a bántalmazással vádolt Turi az úszószövetség elnökének, Wladár Sándornak.

„Az elmúlt két hónapban a személyemet érintő helyzet kezelhetetlenné vált. Szerinte már nem csak róla van szó, hanem a magyar úszósport, a Magyar Úszó Szövetség és szeretett egyesületem, a Kőbánya SC jelenlegi megítélése, renoméja a tét.

Wladár Sándort választották a Magyar Úszó Szövetség eln?
 
Wladár Sándort választották a Magyar Úszó Szövetség elnökének
 
Budapest, 2017. szeptember 24. Wladár Sándor olimpia bajnok úszó, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) új elnöke beszél a MÚSZ tisztújító közgyűlése után tartott sajtótájékoztatón a budapesti Danubius Health Spa Resort Margitsziget szállodában 2017. szeptember 24-én. Az 1980-as, moszkvai olimpián 200 méter háton aranyérmes sportvezető - visszalépések nyomán - egyedüli jelölt volt a posztra, a küldöttek pedig 143 igen, 5 nem és 1 tartózkodás mellett szavaztak bizalmat neki. Balról jobbra ülnek: Becsky András általános alelnök, Becsky András, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola ügyvezető igazgatója, Turi György szakmai alelnök, a Kőbánya SC mesteredzője, Wladár Sándor elnök, Darnyi Tamás elnöki tanácsadó, négyszeres olimpiai bajnok úszó és Batházi Tamás főtitkár. MTI Fotó: Mohai Balázs
Fotó: Mohai Balázs
 

 

„(…) Elképzelhető, hogy a korábban alkalmazott módszerek, amelyek adott időben a sikerhez vezető út részét képezték, olykor vitathatóak voltak vagy adott időszakra nézve ma már vitathatók, de ezek mindig és folyamatosan alkalmazkodtak a változó körülményekhez, és ezek változásával már kikerültek olyanok, amelyek az adott korban már nem voltak alkalmazhatók. Ez különösen igaz a 2013 után eltelt időszakra, amikor a körülmények változása a nevelési módszerekre nézve már jogi környezet változását is magával hozta.”

„Ebben a kialakult helyzetben, amikor az írástudók buzgalmából, de annál nagyobb felelősségük mellett az ”ítélet„ előbb megszületett, mint a ”vádirat„. (…) Az elmúlt 42 évben akiket akarva, akaratlanul megbántottam, azoktól itt és most utólagosan bocsánatot kérek! Kérek mindenkit, aki úgy érzi, sérelem érte, a jövőben forduljon az illetékes hatóságokhoz! Nem védekezhetek ugyanis olyan évtizedes múltú vádakkal szemben, amelyek vagy meg sem történtek, vagy nem úgy történtek meg, ahogy a sajtó hasábjaiban megjelentek, vagy a körülményekből kiragadva kapnak most akár évtizedekkel később visszamenőlegesen ”már egy más korban„ értékelést” – áll a közleményben.

A kétszeres világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Cseh László pár hete robbantotta a botrányt, amikor egy interjúban Turit megvádolta azzal, hogy lelki terrort alkalmazott, majd Kozma Dominik beszélt arról, hogy Turi valakit a hajánál fogva rángatott ki a medencéből. Turi elismerte, hgy megüttte Szepesi Nikolettet, majd Kiss Noémi író beszélt arról, hogy az edző testi fenyítést alkalmazott. Dara Eszter tovább ment, szerinte Turi olykor rácsapott és belemarkolt a lányok fenekébe. (Telex)