„Klubrádió
A lényeg

Leálltak az állástalanoknak hirdetett tanfolyamok több munkaügyi központban

24/05/2022 07:20

A Népszava megkérdezett néhány munkaügyi központot az állástalanoknak hirdetett tanfolyamokról, és kiderült, számos helyen leálltak a programok, és "van, ahol a vállalkozóvá válást segítő pályázatok pénzforrásai is elapadtak".

Fejlesztés a szarvasi Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.-nél
 
Illusztráció
 
Szarvas, 2020. július 2. Dolgozó a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. szarvasi üzemében. MTI/Rosta Tibor
Fotó: Rosta Tibor
 

 

A lap azt követően kereste meg több megyében is az ilyen irodákat, hogy Fodor István, a Demokratikus Koalíció (DK) egyik szabolcsi választókerületi elnöke felhívta a figyelmet arra: az ország egyik legszegényebb megyéjében, Szabolcs-Szatmár-Beregben korábban EU-s támogatással indultak vállalkozóvá válást segítő pályázatok meg OKJ-s képzések, amelyek segítségével a munkanélkülivé vált emberek újra visszakerülhettek a munka világába, idén azonban a megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint nem lesznek ilyen programok.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának felkeresése után pedig megtudta, ebben az évben se képzés, se pályázat nem lesz. Szerinte "az államnak akkor is helyt kellene állnia ezen a területen, ha a jogállamisági eljárás miatt elzárt pénzcsapok miatt most nincs uniós forrás. Ha kell, akkor a költségvetésből előlegezzék meg ezt az összeget".

Több vállalkozó szerint még a 2017-ben kiírt és elnyert vállalkozóvá válást elősegítő 4,5 milliós pályázati pénz utolsó részletét sem fizették ki, sokan jellemzően egy-másfél millió forintra várnak a tavaly októberi határidő óta. Dél-Somogyban pedig csak felzárkóztató képzések indulnak, szakmát adó egyáltalán nincsen.

Megkérdezték  a Miniszterelnökséget, ahol arra a kérdésre nem válaszoltak, hogy miért akadt el az eddigi képzési rendszer, azt közölték, hogy a járvány okozta veszélyhelyzet idején a vállalkozóvá válási támogatási igények jelentősen visszaszorultak, a forrásokat a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként ezért átcsoportosították.