„Klubrádió
A lényeg

Lakmusz: Félrevezető számokkal harcol a Fidesz a nemátalakító műtétek ellen

12/01/2022 13:39

| Szerző: Klubrádió

A magyar kormány úgy állít be brit, svéd és spanyol adatokat, mintha ezekben az országokban gyerekek tömegeit operálnák ellenkező neművé, valójában rendkívül félrevezető adatokat közölnek, ilyen műtéteket nem is lehet kiskorúakon végezni ezekben az országokban – közölte az új magyar tényellenőrző oldal, a Lakmusz.

„Megálljt kell parancsolni a nemátalakító műtétek őrületének, még mielőtt Magyarországon is olyan statisztikák lesznek, mint Nyugaton!” - mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője 2021. december 2-án, az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.

Halász szerint „az LMBTQ-lobbi” világméretű kezdeményezést indított, az érzékenyítés pedig „kezdi elérni célját”. Ennek alátámasztására források megjelölése nélkül kezdett “sokkoló” statisztikákat sorolni – írja a Lakmusz.

A fideszes képviselő szerint „Svédországban 1500 százalékkal nőtt meg azoknak a 13-17 éves kislányoknak a száma, akik fiúnak érzik magukat.” Hozzátette, „Naponta legalább egy kiskorú változtatja meg a nemi identitását Nagy-Britanniában.” Arról is beszélt, hogy „A nemátalakító műtétek és beavatkozások elismerése megjelent számos nyugat-európai országban, köztük Spanyolországban, ahol 14 éves kortól szülői beleegyezés nélkül változtathatnak nemet a kiskorúak, de Skóciában is, ahol ugyanez már 4 éves kortól megengedett.”

A tényellenőrző oldal cikkében hangsúlyozza: a kormánypárti politikus a látszatot keltette, mintha Nyugaton tömegével operálnának át gyerekeket ellenkező neművé, ráadásul szülői beleegyezés nélkül. Ehhez képest kiskorúakon nemátalakító műtéteket végezni a felsorolt országok egyikében sem engedélyezett.

Úgy folytatták: az egyes országok szabályainak vizsgálatából kiderül, hogy a Halász által idézett adatok a transz emberek életének és a nemátalakítás bonyolult folyamatának egészen más elemeire vonatkoznak. Skóciában például a 4 évesek videóban említett „nemváltoztatásával” csak egy kormányzati ajánlás foglalkozik – ez pedig nem a műtétet, csupán azt teszi lehetővé, hogy az iskolában a gyerekek válasszák meg, milyen néven és személyes névmással nevezzék őket.

A transznemű fiatalok száma valóban emelkedett az elmúlt években, de ennek okai egyelőre nem tisztázottak, a folyamatot könnyen okozhatja egyszerűen az, hogy egyre inkább lehet ilyesmiről beszélni, társadalmi diskurzus kezd kialakulni ezekben a témákban is, így többen merik vállalni magukat.

Mint írják, azért tartották fontosnak, hogy megvizsgálják ezen kijelentések valóságtartalmát, mert a jelenlegi kormányzati kommunikáció egyik kiemelt témájáról szólnak, Orbán Viktor miniszterelnök is felhozta ugyanezt az utolsó tavalyi kormányinfón. Ráadásul a „gyermekvédelmi” népszavazásnak is két kérdése a kiskorúak „nemi átalakításáról” szól.

A Lakmusz a transzneműségről is bővebben ír: a transznemű emberek leküzdhetetlen idegenkedést érezhetnek a testük nemi jellegeitől. Ezt a lelki-mentális zavart az orvosi szaknyelv nemi diszfóriának nevezi, ami kezelésre szorul, hiszen az érintettek az átlagnál sokkal inkább ki vannak téve különböző mentális problémáknak, jóval magasabb körükben például azok száma, akik öngyilkosságot kísérelnek meg, állandó szorongással küzdenek, vagy éppen alkoholfüggők. Néhány nyugati országban pont ezért, a tragédiák elkerülése érdekében teszik lehetővé, hogy hivatalos dokumentumaikon, az államszervezet előtt megváltoztathassák a nemüket, ami jelentősen javít a transznemű emberek mentális állapotán.