„Klubrádió
A lényeg

Kötelező az eucharisztikus kongresszus Ákos-koncertje több iskolában

9/09/2021 14:14

| Szerző: Klubrádió

Vallási hovatartozástól függetlenül kötelező iskolai programként kezelik több esztergomi, egyházi fenntartású gimnáziumban is a diákok részvételét az Eucharisztikus Világkongresszus budapesti programjain, köztük a pénteki Ákos-koncerten is – derítette ki az Átlátszó.

Az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium igazgatója, így indokolta, hogy miért kötelező az egyházi fenntartású iskola 11. és 12. osztályos diákjainak részt venni a pénteki budapesti Ákos-koncerten:

„Iskolánk egyházi jellege miatt, a megfogalmazott nevelési elveink alapján fontosnak érzem hangsúlyozni, hogy a fentebb felsorolt iskolai programok kötelezőek mindenki számára vallási-felekezeti hovatartozás nélkül. Az intézménybe jelentkezéssel vállalták a tanulók és a szülők is, hogy ezeket az értékeket elfogadják és támogatják.”

A diákokat szervezett buszokkal hozzák-viszik az eseményre – írja az Átlátszó. Valkó Miklós igazgató az iskola honlapján közölte: „Iskolánk bekapcsolódik a nemzetközi eucharisztikus kongresszus programjaiba. Tanáraink és diákjaink között többen önkéntesként vesznek részt, kórusunk énekel a megnyitón”. A fiatalabb diákok a szombati Kossuth-téri misén, majd a fáklyás körmeneten vagy a vasárnapi, Ferenc pápa pontifikálta misén lesznek ott.

A portál üzenetet kapott kedden egy olvasónktól, aki azt állította: gyermeke olyan esztergomi egyházi iskolába jár, amelyben az az igazgató külön levélben hívta fel a szülők figyelmét a kötelező részvételre. Forrásuk nem nevezte meg az iskolát, és az üzenetéhez mellékelt fájl is sérült volt. Valkó azonban telefonon elismerte, hogy küldött hasonló levelet.

„Írtam a szülőknek levelet, hogy ez egy iskolai program, és részt kell venni rajta” – fejtette ki Valkó az Átlátszónak, majd hozzátette: a szülőknek lehetőségében áll kérvényt írni, ha el szeretnék kerülni a gyermek részvételét.

Egy másik esztergomi egyházi fenntartású iskola két osztálya, összesen ötven diák számára is „kötelező osztályprogram” az Ákos-koncerten való részvétel – tudta meg az Átlátszó Szánthó Gellérttől, a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium igazgatójától. Szánthó szerint mivel a bentlakásos, ferences nevelők is elkísérik a csoportot a koncertre, ezért nem opció, hogy valaki hátramaradjon.

Az egyébként jónevű iskola más osztályainak más kötelező programjai lesznek az eucharisztikus kongresszushoz kapcsolódóan, illetve „az egész iskolában minden osztálynak programja a vasárnapi szentmise. Most nem az iskolai szentmisén fognak résztvenni a diákok testületileg, hanem azon” – mondta az Átlátszónak az igazgató.

(Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd)