„Klubrádió

Kósa-ügy: "A zöldségesekben is meg szokás bízni, amikor lemérik az árut"

22/02/2021 15:55

| Szerző: Klubrádió

A hétfői parlamenti vitában is szóba került Kósa Lajos és a csengeri örökösnő esete. Csárdi Antal azt vetette fel, hogy – bár semmi nem zárja ki, hogy Kósa ilyen ostoba legyen – a befolyással üzérkedés lehetőségét is felveti az eset. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára azt felelte a felvetésre, hogy a zöldségesnél is elhiszi, hogy annyi az áru amennyit a mérő mutat.

Kósa Lajos és a 444 által csak „kamu örökösnek” nevezett nő négyszer is találkoztak Svájcban. Kiderült, hogy közjegyzői okiratban hatalmazta fel a csengeri örökösnőként ismert P. Mária Kósa Lajost, hogy értéktárgyakat és készpénzt szállítson neki. Az értéktárgyak közt fegyverek, ékszerek, festmények és dísztárgyak voltak.

Vallomásában Kósa azt állította, nem tudott ezekről, nem látta az értéktárgyakat, és megbízást sem fogadott el. De – hívta fel a figyelmet a portál – voltak ajándékozási szerződések, amiken szerepelt az aláírása.

A hétfői parlamenti vitában Csárdi Antal, az LMP képviselője felszólalásában arról beszélt, hogy persze lehet egy olyan olvasata az ügynek, hogy Kósa Lajos ennyire ostoba, és elhitte, hogy valaki csak úgy mesés vagyonnal akarja megajándékozni. De a képviselő szerint lehet egy másik olvasata is az ügynek: Szerinte meg kéne vizsgálni, hogy mi a helyzet a befolyással üzérkedéssel.

 
Kósa Lajos Fotó: Facebook
 

„Ami azt jelenti, hogy ellenszolgáltatás fejébe előnyt ígérni vagy adni.” Csárdi arra is felhívta a figyelmet, hogy a vallomásokból kiderült, hogy az egyik ajándékozási szerződéssel kapcsolatban Kósa Lajos anyja azt vallotta, hogy a szignója oda lett hamisítva. Csárdi Antal szerint a hatóságoknak mindenképpen foglalkoznia kéne azzal, hogy kinek állt érdekében a közokirathamisítás.

Az LMP képviselője arra lett volna még kíváncsi, hogy ha Kósa csupán nem annyira okos, akkor alkalmas-e a honvédelmi és rendészeti bizottság vezetésére, és érdemes-e arra, hogy részt vegyen az operatív törzs munkájában.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára zöldséges példával válaszolt a kérdésre. (Csárdi Antal civilben zöldséges boltot is visz.) A fideszes államtitkár szerint Kósa esete pont olyan, mint, amikor az ember elmegy a zöldségeshez: „Ha odamegyek egy zöldségeshez és megméri nekem az árut, amit vásároltam, elhiszem, hogy annyi az áru, és elhiszem, hogy jó minőségű. A bizalomra épül fel a társadalom.”

Tehát, amikor ön elmegy a Csarnokba és vesz egy cukkinit, plusz 1 kg zöldbabot, az pont olyan, mint amikor Kósa Lajosnak valaki valamiért, mindenfajta indoklás nélkül felfoghatatlanul nagy vagyont próbál ajándékozni.