„Klubrádió
A lényeg

Koronavírus - Pintér: Magyarország mindent megtesz

7/02/2020 15:21

| Szerzők: KlubrádióMTI

Magyarország mindent megtesz a koronavírus elleni védekezésben,az eddigi intézkedések hatékonynak bizonyultak-közölte a belügyminiszter az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtt.

Pintér Sándor azt mondta,  ennek érdekében készítették el az akciótervet és állt fel a védekezés összehangolásáért felelős operatív törzs. Elmondta továbbá, hogy a védekezés elsősorban a határokra és a Liszt Ferenc-repülőtérre összpontosul. A belügyminiszter kitért arra is: a büntetés-végrehajtási intézetekben három műszakban gyártanak védőfelszereléseket. Hozzátette ugyanakkor: jelenleg is van elég védőfelszerelés - maszk, kesztyű, védőruha - az egészségügyi intézményekben. Közölte azt is, hogy nincs szükség a beutazás korlátozására, hiszen a kínai fertőzött tartományt senki nem hagyhatja el.

Két magyar állampolgárról tud a koronavírus miatt lezárt kínai területen a Külgazdasági és Külügyminisztérium, de egyikük sem akarja elhagyni az országot – közölte a tárca tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. Menczer Tamás azt mondta: jelenleg 197 magyar tartózkodik Kínában, a pekingi nagykövetség mindannyiukkal folyamatos kapcsolatban van. Kitért arra is: mind a három magyar, aki a japán partoknál veszteglő óceánjárón ragadt, egészséges. A hajón 61 fertőzöttet regisztráltak, de a zenész testvérpár és a felszolgálóként dolgozó magyar jól van, velük a tokiói nagykövetség tatja a kapcsolatot.Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a bizottsági ülésen felsorolta az eddigi intézkedéseket, hangsúlyozva, hogy mind a tárca, mind pedig az operatív törzs az első pillanattól minden szóba jöhető körülményre felkészült.

Pánikra nincs, de aggodalomra van ok – ezt mondta Korózs Lajos a Népjóléti bizottság ülése után. A testület szocialista elnöke közölte, az  elhangzott kezdeményezéseket támogatja, és reméli, hogy Magyarországra nem kerül be a vírus.Emellett a politikus úgy véli, hogy az egészségügyi szervek által meghozott óvintézkedések jelenleg még néhol hiányosak.