„Klubrádió

Kinyitottak az óvodák és az általános iskolák alsó tagozatai, tiltakoznak a civilek

19/04/2021 08:54

| Szerző: Klubrádió

Ma visszatértek az intézményekbe az óvodások és az alsósok. Hogy valójában közülük hányan mennek be, majd kiderül, mindenesetre kicsit talán optimistán hétfőtől a tanítási időszaknak megfelelően közlekednek a BKK járatai.

Fotó:
Facebook

A kormány a felső tagozatok és a középiskolák újranyitását elhalasztotta, a legkisebbeket azonban mától újra várják a köznevelési intézmények. A döntést sok vita előzte meg, tiltakoztak ellene a szakszervezetek, mivel a pedagógusok soron kívüli oltását csak három héttel ezelőtt kezdték el, a teljes védettség kialakulásához pedig ennél több idő kell, és a szülők jó része sem védett még a koronavírussal szemben – nem beszélve a gyerekekről. A kormányzat szerint viszont az újranyitás során az elsők között kell visszaengedni a gyerekeket a közösségbe, a bölcsődéket pedig be sem zárták a járvány harmadik hullámában.

Közben a Civil Közoktatási Platform kiadott egy közleményt, ami szerint a kormány annak ellenére ragaszkodott az előre meghirdetett időponthoz, hogy „nem kellene már olyan sokat várni a sokkal nagyobb biztonsághoz”A Civil Közoktatási Platformban 62 szervezet dolgozik együtt az oktatás különböző területeiről, vannak köztük szülői és pedagógus szervezetek is - írta meg a 24.hu.

A viszonylag nagy átoltottság ellenére a szülők többsége még nincs beoltva, a második ütemben oltott tanároknál még nem kezdődött el a védettség kialakulása - írták.

Azt azonban nem tartják elfogadhatónak, hogy „az oktatási kormányzat és az állami iskolafenntartó nemhogy nem tesz intézkedéseket a nyitással járó fertőzésveszély csökkentése és a fertőzéstől jogosan félő szülők, tanulók segítése érdekében, hanem kifejezetten akadályozza a kármentést”.

A nyitást nem kíséri tesztelés és kontaktkutatás; fertőzés esetén továbbra is napok telhetnek el a zárásig, mert szünetet vagy digitális oktatást csak az operatív törzs engedélyezhet; a fokozott fertőzésveszélyt jelentő énekórákkal, beltéri testnevelés órákkal kapcsolatban nincs iránymutatás - – sorolták, hogy mivel van problémájuk.

A CKP szerint ugyan elvileg otthon lehet tartani a gyerekeket, de „egyre többféle olyan nyomásgyakorló, hangulatkeltő intézkedésről kapunk hírt, ami ennek megakadályozását, az otthonmaradók számának csökkentését célozza”. Példának hozzák, hogy „a tankerületek utasítására figyelmeztették a szülőket, hogy ha kevés gyerek lesz egy-egy osztályban, az a tanév meghosszabbításához vezethet”. Illetve azt is, hogy „a párhuzamos digitális és jelenléti oktatást központi utasítás tiltja: sok tankerület nyomatékosan felhívta az igazgatók figyelmét arra, hogy akadályozzák meg, hogy a tanárok önkéntesen, akár délután foglalkozzanak azokkal a gyermekekkel, akiket a szülők nem küldenek iskolába”.

Ne hagyjuk, hogy propagandaérdekek szolgálatában szembeállítsák egymással a szülői közösségek tagjait, a gyermekekért plusz munkát vállaló és ezt vállalni nem tudó pedagógusokat! Ne hagyjuk, hogy a lelkiismeretünknek megfelelő cselekvés lehetetlensége tovább fokozza a járvány alatt felgyűlt lelki feszültségeket! Ne engedjük, hogy büntetendő legyen a segíteni akarás, a szolidaritás! – zárták a közleményt.

Az iskolalátogatás alól az igazgató adhat felmentést, ha a szülők ezt kérik. Kásler Miklós miniszter rugalmasságot és jogszerűséget kért az intézményvezetőktől.

(Forrás: 24.hu)