„Klubrádió

Kimaradtak a pedagógusok a kormány oltási tervéből?

3/01/2021 17:45

| Szerző: PDSZ/Klubrádió

A PDSZ szerint az egészségügyi és a szociális szféra után az oktatásban dolgozókat kellene beoltani.

Nem szerepelnek a veszélyeztetett csoportok között a pedagógusok a kormány oltási tervében. Tegnap este került nyilvánosságra a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján a terv kivonata, melyből kiderül, hogy milyen sorrendben kaphatják meg az egyes társadalmi csoportok a vakcinát.

A prioritási lista elején szerepelnek az egészségügyi dolgozók, a szociális dolgozók és a szociális ellátásban részesülők, de külön csoportként tüntetik fel a rendvédelmi dolgozókat, valamint a közigazgatási szervek bizonyos kormánytisztviselőit is. A pedagógusok azonban nem szerepelnek külön kategóriaként a veszélyeztetett társadalmi csoportok között.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt levélben követeli, hogy "a köznevelési intézmények dolgozói közvetlenül az egészségügyben és a szociális területen dolgozók után legyenek azok között, akik az Európai Unió megfelelő szerve által engedélyezett oltóanyagban az első körben részesülnek".

A PDSZ Orbán Viktor miniszterelnöknek, Kásler Miklósnak, az emberi erőforrások miniszterének, Palkovics László innovációs és technológiai miniszternek, valamint Maruzsa Zoltán oktatási államtitkárnak címezte a levelét, amelyben a többi közt arra is felhívják a figyelmet, hogy "az oktatásban nem lazítani kellene a járványügyi intézkedéseket, hanem ellenkezőleg, fokozni! A pedagógusokat úgy terelik vissza hétfőtől az intézményekbe – a középfokú oktatásban, a szakképzésben dolgozókat pedig nem sokkal ezt követően -, hogy továbbra is kiszolgáltatott helyzetben lesznek." 

A szakszervezet szerint a kormány képviselői "olyan óvintézkedéseket sem rendeltek el központilag, amelyek több, más területen dolgozók esetén már alapvetőek, mint a maszkviselés vagy a plexifal. Még most sem történik semmiféle érdemi intézkedés, amikor terjed a vírusnak az eddiginél sokkal gyorsabban terjedő mutációja. Az olyan látszatintézkedések, mint a pedagógusok számára “biztosított” tesztelés, egyelőre csak egyszeri, és sokak számára elérhetetlen a távolság, a rossz közlekedési viszonyok és korai hazautazási kényszer miatt, nem beszélve arról, hogy a rendelkezésre álló időpontok meglehetősen hamar beteltek a kollégák visszajelzései szerint."