„Klubrádió
A lényeg

Kijevi nagykövet: Magyarország nem akadályozza Ukrajna EU és NATO csatlakozását

10/05/2022 21:10

| Szerző: Klubrádió

A kijevi magyar nagykövet, Íjgyártó István szerint Magyarország sosem volt ellene Ukrajna NATO-csatlakozásának. Ehhez képest a 2017-es ukrán oktatási törvény elfogadása óta Magyarország folyamatosan blokkolja az Ukrajna-NATO magas szintű találkozókat.

Íjgyártó István kijevi magyar nagykövet interjút adott a Espreso Tv-nek, és azt mondta, Magyarország sosem volt ellene Ukrajna NATO-csatlakozásának, és "nem lesz ellene", ha Kijev továbbra is csatlakozni akar a Szövetséghez – írja a 444.

Megjegyezte a nyelvi és oktatási kérdésekben blokkolt csak Magyarország, mert a NATO a katonai szövetség voltán kívül az emberi jogokkal és a nemzeti kisebbségek jogaival is foglalkozik. "Az ilyen jogok tiszteletben tartása a Szövetség filozófiájának középpontjában áll" – mondta a magyar diplomata.

Ahhoz képest, hogy Magyarország Íjgyártó szerint nem ellenzi Ukrajna felvételét, Magyarország az oktatási törvény 2017-es elfogadása óta blokkolja az Ukrajna-NATO magas szintű találkozókat, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter pedig a Magyarország és a Gazprom közötti tavalyi megállapodás aláírása után azt mondta, Magyarországnak továbbra is el kell állnia Ukrajna útját a NATO felé.

Íjgyártó arra a kérdésre, hogy mi a magyar kormány hivatalos álláspontja az ukrajnai orosz agresszióval kapcsolatban, azt mondta: "Teljesen világos: Oroszország agresszor ország, katonai agresszor. És teljes mértékben támogatjuk Ukrajna területi integritását és szuverenitását. Teljes mértékben elítélünk minden, az ukrán állampolgárokkal szembeni emberi jogsértést. Felszólítjuk a nemzetközi közösséget és az ukrán felet, hogy vizsgálják ki ezeket a jogsértéseket. Kiállunk a béke mellett, és úgymond támogatjuk az Európai Unió lépéseit Ukrajnának a béke elérésében."

Arra a kérdésre, hogy erről beszélt-e Orbán Putyinnak, azt válaszolta:

"Nem tudom. Őt kell megkérdezni erről. Mert utoljára a háború előtt találkoztak. De Orbán úr nagyon világosan beszélt ezekről az elvekről."

Az interjú végén Íjgyártó azt is mondta: "Végezetül szeretném biztosítani önöket, hogy amikor Ukrajna európai uniós tagságát mérlegelik, Magyarország támogatni fogja azt."