„Klubrádió
A lényeg

Ki hisz még abban, hogy utolérjük Ausztriát?

23/05/2022 09:27

Már csak pár év és utoljérjük Ausztriát, szól az egyik magyar politikai közhely, aminek újabb változatát a múlt héten Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszterjelölt adta elő, aki azt mondta, Magyarország 2030-ra elérheti az Európai Unió átlagos fejlettségi szintjét.

Az Erdőből lakásba elnevezésű program
 
Illusztráció
 
Budapest, 2013. május 18. Molnár Péterné, Vali sepreget, miután élettársával beköltözött egy X. kerületi, Kisgergely utcai önkormányzati bérlakásba a Terebes utcai erdőben álló kunyhójukból. MTI Fotó: Kallos Bea
Fotó: Kallos Bea / MTI
 

 

A Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató reprezentatív felmérést készített, hogy kiderüljön, mennyire hisznek ebben a vízióban a magyarok. A válaszok alapján a túlnyomó többség borúlátó: 67 százalék szerint lehetetlen 2030-ra elérni az uniós viszonyokat, és csak 15 százalék hiszi el ezt a jövendőt. A maradék nem tudja.

A férfiak 75 százaléka pesszimista, a nőknél 62 százalék ez az arány, de nem az optimisták felé húztak, hanem azok közé, akik nem tudtak állást foglalni. Mindkét nemben 15 százaléknyi az optimista ebben a kérdésben. A településméretek szerinti bontásban még nagyobb a megosztottság. A fiatalok, és a nagyobb városok lakosai kételkednek ebben inkább, mint az iskolázatlanok és a kisebb települések lakói, de mindkét szempontból túlnyomó többség egyébként nem hiszi el, hogy utolérnénk az EU-átlagot.