„Klubrádió

Ki ellenőrzi, hogy egy orvos hálapénzt fogad el?

14/12/2020 10:07

| Szerző: Klubrádió

Januártól kezdik ellenőrizni a hatóságok, hogy elfogadnak-e hálapénzt a kórházi dolgozók. Ekkortól emelkedik meg az orvosok bére, aminek egyik velejáró következménye, hogy nem fogadhatnak el pénzösszeget. A büntetés se elhanyagolható, egy évig terjedő szabadságvesztésre számíthat az is, aki adja, és az is aki elfogadja.

Januártól jár az emelt bér az orvosoknak, és ezzel egy időben elkezdik „levadászni” a paraszolvenciát elfogadókat – hivatkozik biztos forrásra a Népszava

A lap szerint orvosi béremeléseknek utat nyitó törvény a Büntetőtörvénykönyvet is módosította, és megtiltotta a hálapénzes „ügyleteket.” Így akár egy évig terjedő szabadságvesztésre számíthat az az egészségügyi dolgozó, aki kapja és az a páciens is, aki adja a hálapénzt. Ennek megfelelően egy egészségügyi dolgozó betegétől a kezelés során egyszer fogadhat el a minimálbér 5 százalékát nem meghaladó értékű tárgyat.

A lap orvosokat is megkérdezett az ügyben, akik szerint ellenőrizhetetlen, ki fogad el hálapénzt és ki nem.

hálapénz
 

„Nehéz elképzelni, hogyan fogják felderíteni a hálapénz elfogadását a kórházban, tekintve, hogy ez jellemzően szűk körben történik, ahol mások nincsenek jelen” – kommentálta hírt Asbóth Márton, a Társaság a Szabadságjogokért magánszféraprojekt-vezetője. Szerinte az orvosok esetleges megfigyelése – például egyes helyiségek bekamerázásával – súlyos adatvédelmi kérdéseket vet fel. Olyannyira, hogy ez esetben az adatvédelmi jog megsértése jóval súlyosabb lenne, mint az az előny, amit a bűncselekmény felderítése jelent. Ugyanakkor a hálapénzt elfogadó orvosok leleplezhetők adóhatósági eszközökkel, ha például felderítik, hogy a hivatalos jövedelmüknél magasabb színvonalú az életvitelük, de akár betegek bejelentése alapján is van mód lebukásra.

A kórházi, rendelői munka során viszont nehezen képzelhető el az orvosokkal szembeni tömeges nyomozati munka, és az őket lebuktató akciók sora.