„Klubrádió

Több millióba került Szijjártó helikopterezése

19/11/2020 10:30

| Szerző: KLubrádió

A külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter vette leggyakrabban igénybe az ORFK szolgálati helikopterét az utóbbi két évben. A Népszava adatigénylés során tudta meg, mennyibe kerültek ezek az utak. Csak a kerozinköltség közel kétmillió forint volt.

Két év alatt 35 órát repült a rendőrség helikopterével a külgazdasági és külügyminiszter 2 millió forintnyi üzemanyagot elégetve. A teljes költség a 9,5 milliót is elérheti – írja a Népszava.

Szijjártó Péter helikopterezése azután került reflektorfénybe, hogy Hadházy Ákos írásbeli kérdést tett fel a belügyminiszternek, mivel birtokába kerültek fotók arról, hogy a rendőrség egyik helikoptere egy szekszárdi borászatnál szállt le. A külgazdasági és külügyminiszter ebben az évben hét utazása során 18 órát és 15 percet, tavaly pedig szintén hét utazás alkalmával 16 órát és 44 percet repült a Készenléti Rendőrség helikopterén – közölte a lap adatigénylésére az Országos Rendőr-főkapitányság.

 Fotó: Borsos Mátyás / Facebook

 

Ehhez képest Pintér Sándor, a rendőrséget irányító belügyminiszter 2019-ben csak kétszer ült fel a gépre, és összesen hat órát repült, idén pedig egyáltalán nem vette igénybe még. Az ORFK nem közölte, hogy mennyibe kerültek ezeket az utazások, mert a rendőrség nem dokumentálja külön-külön az egyes repülések konkrét költségeit.

A lap egy közbeszerzésből azt is megtudta, hogy az A1-néven is ismert üzemanyagot literenként nettó 222 forintért szerezték be. Ezek alapján a külgazdasági és külügyminiszter idei repülései csaknem egymillió forintos kerozinköltséggel jártak, a tavalyi utak ára pedig megközelítette a 900 ezer forintot. Két év alatt tehát 35 órát repült Szijjártó Péter a rendőrség helikopterével 2 millió forintnyi üzemanyagot elégetve. A teljes költség a 9,5 millió forintot is elérheti.