„Klubrádió

Kétszer emelkedhet a minimálbér idén

25/01/2021 07:19

| Szerző: Klubrádió

A tavaly októberben kezdődött tárgyalások során a szakszervezetek 10 százalékos minmálbér-emelést szerettek volna elérni kezdetben, a munkaadók azonban teljesen elzárkóztak az emeléstől. Később a szakszervezetek előbb 6,5, majd 5 százalékot is elfogadhatónak tartottak, a munkaadók hivatalos ajánlata pedig alig az infláció értéke, 3 százalék lett. Végül 4 százalékos emelésben állapodtak meg, ami az év második felében további egy százalékkal emelkedhet.

Hónapok óta tartó tárgyalássorozat után hétfőn, délután két órakor írhatják alá a megállapodást a 2021-es minimálbérről a szakszervezetek, a munkaadók és a kormány képviselői – írja a hvg.hu.

A megegyezés úgy szól, hogy februártól 4 százalékkal nő a minimálbér, illetve a garantált bérminimum. Ez azt jelenti, hogy a minimálbér bruttó 161 ezer forintról 167 ezer 400 forintra, míg a garantált bérminimum bruttó 210 ezer 600 forintról 219 ezerre emelkedik. Az év második felétől további egy százalékkal nőhet a legkisebb bér összege, amennyiben a szociális hozzájárulás összege tovább csökken. Ebben az esetben a második félévben már bruttó 169 ezer forintos minimálbérrel és 221 ezer 200 forintos bérminimummal lehet számolni.

A szaksszervezetek véleménye nem egységes az ügyben. Míg a Liga Szakszervezetek aláírták a megállapodást, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem fogadta el. A megállapodás a szervezetek nem egységes volta mellett is életbe léphet, nem példátlan eset.

Az idei minimálbérről szóló tárgyalások még tavaly októberben kezdődtek, a szakszervezetek 10 százalékos minmálbér-emelést szerettek volna kezdetben, míg a munkaadók teljesen elzárkóztak az emeléstől. Később a szakszervezetek előbb 6,5, majd 5 százalékot is elfogadhatónak tartottak, a munkaadók hivatalos ajánlata pedig 3 százalék lett. A