„Klubrádió
A lényeg

Két éves csúcson a fogyasztói várakozások

25/10/2021 08:54

| Szerző: Klubrádió

A GKI felmérése szerint munkaerőhiány van, az emberek mégis jobban félnek attól, hogy elveszítik a munkájukat.

Októberben négy hónapos stagnálás után új lendületet vett a GKI konjunktúraindexének emelkedése, és kétéves csúcsára került. A GKI-nak az EU támogatásával készített felmérése szerint az üzleti várakozások 2019 májusában voltak utoljára ilyen kedvezőek.

Az építőipar kivételével nőtt az optimizmus, az ipar is korrigálta a szeptemberi visszaesést – írja a hvg.hu. Ez az iparág viszonylagosan stabilan vészelte át a járvány első hullámait. Az építőiparnál épp fordított a helyzet: ott a szeptemberi jelentős javulás után romlottak a kilátások. Az építőipar fő növekedési korlátja a munkaerőhiány, emellett a magasépítők számára az anyag- és kapacitáshiány, a mélyépítők számára a kereslethiány okoz jelentős gondot.

A foglalkoztatási hajlandóság összességében nem változott, az ebből a szempontból amúgy is legoptimistább iparban viszont erősödött. Továbbra is minden ágazatban érezhetően több a létszám bővítését, mint a csökkentését tervező cég, ehhez képest a lakosság munkanélküliségtől való félelme kissé erősödött.