„Klubrádió

Kásler: További szigorítások is elképzelhetők

2/03/2021 10:45

| Szerző: Klubrádió

A járvány felszálló ágában vagyunk ismét, olyan mértékben terjed most Magyarországon a vírus, hogy hamarosan újabb szigorítások válhatnak szükségessé – nyilatkozta Kásler Miklós a Blikknek. Az emberi erőforrások minisztere megjegyezte, hogy az iskolák bezárása is szóba kerülhet.

Kásler Miklós szerint jönnek még szigorítások. Az emberi erőforrások minisztere a Blikknek azt mondta, gyorsan terjed a brit mutáns, ami legalább 70 százalékkal fertőzőképesebb, fiatalabb korosztályokat is elér, és a betegség lefolyása súlyosabb. A vakcináció mértéke több hét múlva éri el azt a szintet, ami megfékezheti a felfutást. 

A miniszter elképzelhetőnek tartja, hogy bezárják az iskolákat,, vagy előrehozzák, illetve vagy meghosszabbítják a szünetet. Ezen kívül az sem kizárt, hogy szigorítanak az élelmiszerboltok és gyógyszertárak nyitvatartásán.

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

„Nagyon sokféle lehetőség van. Ha azt tekintjük, hogy a járványügyi szigorítások maximuma 100 százalék, akkor a jelen pillanatban életben lévő szigorítások ennek a 70 százalékát teszik ki. Sok példa van a világban, mit lehet még tenni: iskolákat bezárni, előre lehet hozni a szünetet vagy meg lehet hosszabbítani az időtartamát erre a kritikus néhány hétre. Az élelmiszerüzletek és gyógyszertárak nyitva tartása mellett lehet az egyéb boltok nyitvatartásán is szigorítani. Ennek mintájára még sok minden más is lehetséges” – idézte Káslert a hvg.hu.

Az politikus szerint Magyarország rendkívül jó érzékkel lépett fel a járvány első fázisában, kivételesen sikeresen zajlott le az első fázis.