„Klubrádió

Kásler: Május végén nyithatunk

29/03/2021 11:09

| Szerző: Klubrádió

Kásler Miklós Bayer Zsolt műsorában beszélt a koronavírusról és a járványvédelemről. Az emberi erőforrások minisztere többek közt arról beszélt, hogy a magyar egészségügy Európában a legjobbak közé tartozik, és leghamarabb május végén, júniusban nyithatunk.

A Bayer show vendége volt vasárnap Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere – írja a Telex. A beszélgetés nagy részében a koronavírus volt a téma. Kásler a műsorban kifejtette, hogy

- a magyar egészségügy Európában a legjobbak közé tartozik;
- lehet, hogy most magasak a halálozási számok, de volt, amikor alacsonyabbak voltak;
- ha a kormány az ellenzékre hallgatott volna, kétszer annyian haltak volna meg;
- a keleti vakcinák hiányában rendkívül szegényesen állnánk az átoltottságban;
- amíg nem érjük el a megfelelő átoltottságot, addig maradnak az emberi találkozások csökkentésével járó korlátozások.

Az utolsó kérdés így szólt: "Felelősen most tudunk-e mondani valamit, hogy valóban mikor nyithatunk, és mikor mondhatjuk azt, hogy túl vagyunk a nehezén?"

Kásler erre azt válaszolta, hogy ő mindig hajlamos volt a tényekre hivatkozni, soha nem találgatott, és nem jósolt. Majd azt mondta, hogy ha minden negatív körülményt figyelembe veszünk, köztük azt, hogy a brit mutáns a szervezetben 5 nappal tovább perzisztál, és gyorsabban is terjed, valamint ha nem jön közbe egy előre nem látható körülmény, például egy még újabb mutáns, akkor a nyitás a populáció körülbelül felének átoltottsága után jöhet.

Én úgy gondolom, hogy május végén, június elején Magyarországon, Európában a legeslegelsők között határozottan lehet a szigorításokon enyhíteni – fogalmazott a miniszter.