„Klubrádió
A lényeg

Karácsony mégsem vétózza meg a budapesti atlétikai vb-t

29/11/2021 23:27

| Szerző: Klubrádió

Nem teljesültek azok a feltételek, amelyek esetén a főváros vezetése szembe ment volna a kormány által Budapestre tervezett atlétikai világbajnoksággal, így végül nem vétóznak – nyilatkozta Karácsony Gergely főpolgármester.

Közös nevezőre tudott jutni a főváros és a kormány a BKV számára égetően szükséges 12 milliárd forintos éves normatíva utalása és a 2023-ban esedékes atlétikai világbajnokság budapesti megrendezése ügyében is – ez derült ki Karácsony Gergely főpolgármester hétfő esti ATV-s interjújából. A politikus bejelentette, hogy megállapodott a kormánnyal a tömegközlekedés finanszírozásáról, valamint azt is közölte, a főváros nem vétózza meg a sporteseményt.

A tömegközlekedési támogatásról szóló megállapodás előzménye, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfő reggel 8 órára egyeztetésre hívta a főpolgármestert, aki az eljárást nem tartotta elegánsnak, de végül ekkor tudtak dűlőre jutni. Karácsony azt mondta, tárgyalás nem volt, ugyanazt a papírt írták alá, mint tavaly, tavalyelőtt és 2015 óta minden évben, hozzátéve, az összeg egyre kisebb és a dátum mindig más. A főpolgármester nem érti, miért kellett nyomást gyakorolni a minisztériumra, hogy ezt a pénzt kifizessék, de végül sikerült aláírni a szerződést – számolt be róla a Telex.

Az atlétikai vb ügyéről Karácsony a televíziós interjújában azt mondta, korábban két feltételt szabtak ahhoz, hogy a főváros ne vétózzon, az egyik, hogy megérkezzen a budapesti egészségügyi fejlesztésekre ígért pénz, és hogy a kormányzat ne adja át a Diákvárosnak szánt területeket a Fudan Egyetem jövőbeni működtetőjének, az erre létrehozott alapítványnak. Karácsony szerint az egészségügyre kialkudott pénz, ha késve is, de megjött, a Fudan-projekt pedig nem halad. Én pontosan tudom, hogy a kormány valójában rég elengedte ezt a Fudan történetet. Azért engedték el, mert a kínaiak elengedték, mert nekik ez nem ér ennyit”– mondta a főpolgármester.