„Klubrádió

Karácsony: Kötelező lesz a maszk vagy kendő a BKK-járatokon

17/04/2020 17:40

| Szerző: Klubrádió/hvg.hu

A BKK járataira kizárólag kendőben, sállal vagy maszkban lehet felszállni április 27-től, azaz jövő utáni hétfőtől – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán. Ismét lezárják szombat-vasárnap reggel 9 és este 8 között a Margitszigetet és az Óbudai-szigetet.

„Jól látható, hogy a fertőzések nagy része Budapesten van, tehát előbb-utóbb nem tudjuk majd elkerülni, ezért örülök a főpolgármesterrel kialakult együttműködésnek, nem fogjuk tudni elkerülni, hogy Budapestre sajátos szabályokat léptessünk életbe, illetve a főpolgármester sajátos szabályokat léptessen életbe” – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.

Karácsony Gergely szerint is indokolt a szigorítás. A kormányfő szavaira reagálva Facebook-bejegyzésében azt írta: „hiszen nem kell ahhoz infektológusnak lenni, hogy tudjuk: mindenhol a világon a nagyvárosokban van fokozott kockázat, Budapest tehát a járvány szempontjából is különleges hely. Éppen ezért van szerte a világban szoros együttműködés és információátadás a kormányok, a városok vezetése és a járványügyi hatóságok között”.

A korlátozás tehát április 27-étől lép életbe; ettől kezdve kendővel, sállal vagy maszkkal takart arccal lehet tehát felszállni a tömegközlekedési eszközökre.

A főpolgármester közölte azt is: kormány által az önkormányzatoknak biztosított jogával élve ismételten elrendelte, hogy majdnem az egész hétvégére legyen lezárva a Margitsziget. A húsvéti tapasztalatokra építve szombaton és vasárnap reggel 9 és este 8 óra között lesz a lezárás, így a futók, szigorúan betartva a 10 méteres követési távolságot, a kora reggeli és esti órákban ki tudnak menni sportolni. Óbuda-Békásmegyer polgármesterével egyeztetve ugyanez a korlátozás érinteni fogja az Óbudai-szigetet is.

A hvg.hu cikkében felhívta a figyelmet: Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András ennél szigorúbb intézkedéseket hozott, a hétvégére kötelezővé tette a maszkviselést a közterületen. Tudomásuk szerint ilyen a fővárosban nem merült fel. Külföldön a többi között Szlovákiában és Ausztriában is vannak hasonló vagy szigorúbb korlátozások.