„Klubrádió

Karácsony Gergely: Öröm és megtiszteltetés a pápa látogatása

8/03/2021 19:44

| Szerző: Klubrádió

Ferenc pápától lehet és érdemes a legtöbbet tanulni, nem csak hitről, emberségről – jelentette ki Karácsony Gergely a pápa szeptemberre tervezett látogatásával kapcsolatban. A főpolgármester Erdő Péter bíboros, érsek kezdeményezésére levélben hívta meg az egyházfőt.

Öröm és megtiszteltetés, hogy szeptemberben Budapesten fogadhatjuk Ferenc pápát – írja Facebook-posztjában Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint manapság talán Ferenc pápától lehet és érdemes a legtöbbet tanulni, nem csak hitről, emberségről, hiszen a klímavédelem és a környezetvédelem terén is az egyik legprogresszívebb programot fogalmazta meg korábbi enciklikájában – írja a 444.

Legutóbb a „legjobb politikáról” is figyelemre méltó, akár iránymutatásnak is beillő gondolatokat írt. A populizmussal szemben, „amelyben mi élünk”, a popularizmust javasolja.

A populizmus valójában visszaél a népakarattal, bár állandóan arra hivatkozik, (de valójában) a felhatalmazást egyéni, önös érdekek érvényesítésére, anyagi haszonszerzésre használja – áll a főpolgármester bejegyzésében.

A popularista politika viszont mindenkinek lehetőséget biztosít, hogy saját képességét fejlessze, az emberi méltóságra összpontosít, amit nem rendel alá pénzügyi szempontoknak, és védelmezi a munkát mint a társadalmi élet legfontosabb dimenzióját. A szegénységet pedig a szolidaritás és a szubszidiaritás, vagyis a helyben meghozott döntések alapján, az önkormányzatiság erősítésével kezeli. Az állandó megosztottság, a háborús retorika helyett az együttműködésben, a partnerségben hisz – írta. „Nagyon közel állnak hozzám ezek a gondolatok is” – írta Karácsony.

A Fővárosi Közgyűlés ülése
 
Karácsony GergelyFotó: Kovács Tamás / MTI
 

A portál idézi: „Erdő Péter bíboros, érsek kezdeményezésére főpolgármesterként én is levélben hívtam meg Ferenc pápát a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra. Sokakkal együtt várom a találkozást” – írta Karácsony. Ferenc pápa szeptemberben tervez Magyarországra látogatni.