„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: Az Orbán-kormány szégyent hoz az országra

19/07/2021 13:19

| Szerző: Klubrádió

A főpolgármester a lehallgatásibotránnyal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az Orbán-kormány szégyent hoz az országra, "bűzös diktatúrákkal került egy csoportba, a szabadság, a tisztesség és a becsület ellenfeleinek sorába". Karácsony válaszokat vár a kormánytól.

Az Orbán-kormány lehallgatási botrányában a hallgatás, a terelés, a mismásolás nem más, csakis a kormány beismerő vallomása – írta a Facebookon Karácsony Gergely.

"Az Orbán-kormány szégyent hoz az országra, bűzös diktatúrákkal került egy csoportba, a szabadság, a tisztesség és a becsület ellenfeleinek sorába. A kormány válaszokkal tartozik, ha ezek elmaradnak, nekünk az a dolgunk, hogy minden eszközzel kikényszerítsük ezeket. Minden eszközzel."

A 24.hu összefoglalója szerint főpolgármester úgy látja: a kormánynak részletesen, dokumentumok alapján tisztáznia kell egyebek mellett azt, hogy

- használta-e a kémszoftvert a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vagy másik magyar szerv,
- volt-e ennek törvényes alapja,
- illetve hogy a feltárt lehallgatásokon kívül kit, mikor, milyen alapon hallgattak le ilyen kémszoftverrel Magyarországon.

Karácsony Gergely azt is tudni akarja, hogy volt-e bírói vagy miniszteri engedély az újságírók és üzletemberek megfigyelésére és ha volt miniszteri engedély, akkor azt ki és milyen indokkal adta ki. Ugyancsak információkat szeretne arról, hogy ha a kémszoftvert nem a titkosszolgálatok használták, akkor mit tettek a magyar szervek a magyar szuverenitást sértő befolyásolási kísérlet ellen.