„Klubrádió

Ingyen ad budai villát az Orbán-kormány a Türk Tanácsnak

15/12/2019 12:56

| Szerző: RTL Klub/Klubrádió

Diplomáciai mentességgel jöhet Budapestre a Türk Tanács, és elfogadták a törvényt, amely alapján ingyen használatra kapja meg budapesti képviseletük az Ybl-villát – közölte az RTL Klub Híradója.

A 168 Óra cikkében ismertette: a XII. kerületi, Budakeszi úti Ybl-villa az 1850-es években épült Hild József tervei alapján neoreneszánsz stílusban. Háromszintes, nyolcszáz négyzetméteres, 2016-ban vásárolta meg az Orbán-kormány a benne lévő műtárgyakkal együtt csaknem 1,4 milliárd forintért.

Ugyanúgy, mint a Kreml-közeli orosz Nemzetközi Beruházási Bank (IIB), a Türk Tanács is diplomáciai mentességgel nyithat irodát Budapesten, a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által benyújtott törvényjavaslat pedig úgy hangzik, hogy a működés költségeit, beleértve a fenntartást és a munkatársak bérét az Orbán-kormány – értsd: a magyar adófizetők – állják „önkéntes hozzájárulás” formájában. Az iroda teljes adómentességet is élvezhet a vagyonára és az eszközeire, az egyedüli kivétel az ingatlanadó, de azt is az Orbán-kormány fizeti.

A törvényjavaslat elfogadásakor az ellenzék azzal érvelt, hogy a Türk Tanács budapesti jelenléte nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Az RTL Klub Híradójának a Külgazdasági és Külügyminisztérium úgy nyilatkozott, a Türk Tanács irodája ugyanolyan jogosultságokkal rendelkezik, mint bármelyik másik nemzetközi szervezet magyarországi központja.

A Türk Tanács hivatalos tagjai Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország és Üzbegisztán, Magyarország pedig 2018 óta megfigyelői státusszal rendelkezik.

(Címlapi kép: Orbán Viktor/Facebook)