„Klubrádió
A lényeg

Indul a kaszálás a méhlegelőkön

13/08/2021 18:40

| Szerző: Klubrádió

Az elvirágzás utáni időben sávosan kaszálják a Gellért-hegy Hegyalja úti vadvirágos gyepszakaszát – jelentette be Bardóczi Sándor budapesti főtájépítész a Facebookon. A sávos kaszálás mellett a méhlegelők továbbra is biztosítják a méhek táplálékát. Korábban a Fidesz ifjúsági szervezete fűkaszával tarra vágta, és ezzel tönkretette az egyik ilyen legelőt.

A Gellért-hegy lejtőit látva senki ne lepődjön meg: direkt kaszálják sávosan a területet – figyelmeztet a hvg.hu.

Elkezdték a kaszálást a méhlegelőkön is – közölte Bardóczi Sándor budapesti főtájépítész a Facebookon. A fővárosban 22 vadvirágos foltot hagytak még tavasszal, amit évente 1-2 alkalommal lekaszálnak, jellemzően az elvirágzás utáni időre, a magérés időszakára időzítve.

Bardóczi azt is hozzátette, a kaszálék egy darabig helyben marad, míg ki nem peregnek a virágmagok. „Így áll vissza szép lassan, évek alatt a természetes gyep, az élőhely a monokultúrás gyepből.”

Vannak helyek Budapesten, ahol a kaszálást sávosan ejtik meg, ott a rovarok magas száma indokolja ezt a módszert. Ilyen helyszín a Hegyalja úton a Gellért-hegy lejtője is. A tájépítész szerint ez a sávos kaszálás biztosítja a folyamatos élőhely fenntartást: így az egyik folt kaszálása elől már a másik folt másodvirágzásban lévő területére tudnak átmenekülni a beporzók.

Egy sikerről is beszámolt Bardóczi Sándor: a vadvirágos rét koncepciónak köszönhetően visszatért erre a rétre egy védett növényünk, a budai imola.

A portál emlékeztet, hogy a Fidesz ifjúsági szervezete fűkaszával esett neki az egyik méhlegelőnek és tarra vágták. Utána a Főkert a Facebookon üzente meg a Fidelitasnak, hogy soha ne vágjanak bele szaktudás vagy szakmai egyeztetés nélkül egy közterületen található zöldfelület fenntartásába. Azt is hozzátették akkor: a kijelölt területen sokszínű növényvilág van (volt) alakulóban.