„Klubrádió
A lényeg

Hvg.hu: Hoppál Péter lehet a kultúráért felelős államtitkár

13/05/2022 16:06

| Szerző: Klubrádió

A hvg.hu értesülései szerint Baranya megye 2. számú választókerületének képviselőjét, Hoppál Pétert kéri fel a miniszterelnök a kulturális államtitkári feladatokra.

 

Ahogy a hvg.hu írja, az új Orbán-kormány miniszterei, így a kultúráért is felelős Csák János, várhatóan jövő szerdán tesznek esküt, úgy tudjuk, a miniszterelnök azt szeretné, hogy az azt követő héten az államtitkárok is megkapnák a kinevezési okmányaikat. Addig valószínűleg várni kell az államtitkárok hivatalos bejelentéséig. A portál azonban úgy tudja, Csák János Kulturális és Innovációs Minisztériumában Hoppál Péter fog felelni a kultúráért. Elértük a fideszes országgyűlési képviselőt, aki nem cáfolta a hírt, annyit mondott csupán: „nem tudom megerősíteni”.

Hoppál Péter 2014 és 2018 között a harmadik Orbán-kormányban az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára.

Legutóbb akkor írtunk róla, amikor az NVB húszezer forintra mérsékelte Hoppál Péter bírságát, amit azért kapott, mert még március 28-án, hétfőn kihúzott egy kábelt, és ezzel szándékosan áramtalanította az ellenzék LED-falát Pécs főterén. A Baranya megyei 1. számú országgyűlési választási bizottság előbb ötszázezer forint bírságot szabott ki a Fidesz helyi országgyűlésiképvselő-jelöltjére, amiért megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét. A döntés ellen Hoppál fellebbezett, a Nemzeti Választási Bizottság kormánypárti többsége pedig húszezer forintra mérsékelte a jelöltre kiszabott bírság összegét.

Szintén erős megnyilvánulása volt, amikor 2021-ben az Eb-meccsek során letérdelő ír játékosok kapcsán megosztott Facebook-bejegyzésében a letérdelés és a náci karlendítés között vont párhuzamot, és a rasszizmusellenes szimbolikus gesztust, a letérdelést „liberálfasisztának” minősítette.