„Klubrádió

Hazaengedték az első remdesivírrel kezelt beteget

26/10/2020 14:07

| Szerző: Klubrádió

A 75 éves fertőzött október 14-én került kórházba, ahol még aznap megkapta a Richter által gyártott, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert.

Elhagyhatta a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján létrehozott járványkórházat az a 75 éves koronavírusos beteg, akinek elsőként adták be a magyar gyártású remdesivir készítményt az intézményben – közölte a Semmelweis Egyetem.

A Telex szerint a cukorbetegséggel küzdő páciens október 14-én súlyos állapotban, romló köhögése, nehézlégzése és tüdőgyulladása miatt került az egyetem klinikájára, ahol még aznap megkapta a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert.

Eddig 19-en kapták meg a magyar gyártású remdesivirt a Semmelweis Egyetemen, melynek három részlege, a Pulmonológiai, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás, valamint a Belgyógyászati és Hematológiai Klinika is részt vesz a Richter által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban.

Koronavírus - Országos szűrővizsgálat-sorozat – Kecskemé
Fotó: Bús Csaba / MTI
 

A hatóanyagot a kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek kaphatják, ugyanakkor súlyos májkárosodás vagy jelentősen beszűkült vesefunkció esetében nem adható.

A remdesivirrel kapcsolatos klinikai vizsgálatok október közepén kezdődtek meg Magyarországon, amelyben mind a négy orvosképző egyetem részt vesz. A Richter által gyártott remdesivir október 22-étől rendelkezik az FDA, vagyis az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerügyi Hivatala engedélyével is.

Az ellenanyagról szóló tanulmányban kiemelik, hogy a kutatás eredménye még nagyon új, ezért nem használható arra, hogy meghatározza a klinikai folyamatokat.

Ennek ellenére az eddigi eredmények ígéretesek. A portál megkeresésére a Semmelweis Egyetem egy, a New England Journalban két hete megjelent tanulmányra hivatkozott, ami arra jutott, hogy a remdesivirrel kezelt betegek gyorsabban meggyógyultak, mint azok, akik placebót kaptak, és a halálozási arány is alacsonyabb volt.