„Klubrádió

Hatalmas gazdaságélénkítő csomaggal készül Biden

15/01/2021 08:07

| Szerző: Klubrádió

Joe Biden a decemberben végrehajtott 900 milliárdos gazdaságélénkítő programot követően egy újabb, 1900 milliárd dollárt meghaladó akcióval kezdené elnökségét. A terv szerint további oltóanyagok beszerzésén kívül ebből emelnék a minimálbéreket, valamint a segélyeket is ebből fedeznék.

Joe Biden megválasztott amerikai elnök csütörtök este bejelentette, hogy 1,9 billió dolláros gazdaságösztönző csomagot kezdeményez, amelynek keretében finanszíroznák a nemzeti oltási programot, valamint sok amerikai 1400 dolláros értékű csekket kapna – írja a 24.hu.

Az új adminisztráció sikeresnek ítélte a decemberben végrehajtott, kétpárti, közel 900 milliárd dolláros programot, de mint fogalmaztak, az csupán előleg volt. „Versenyt futunk az idővel, miközben a további kormányzati segítség hiányában a gazdasági és közegészségügyi válság egyre súlyosabbá válik. Az iskolák a következő hónapokban nem nyithatnak ki biztonságosan, és továbbra is lassan halad az oltások beadása”.

Forrás: Flickr.com
 

A gazdaságot nagyon megviseli a koronavírus-járvány és következményei, a növekvő munkanélküliség, az egészségügyi rendszer túlterheltsége. A portál szerint Biden javaslatát valószínűleg néhány republikánus törvényhozó ellenezni fogja. Ennek oka leginkább abban rejlik, hogy a csomagban olyan demokratikus politikai prioritások is vannak, mint a minimálbér emelése. A tervezett 160 milliárd dollárt különítene el az oltóanyag-programra, 170 milliárd dollárt az iskolák újbóli megnyitására és egybillió dollárt a közvetlen segítségnyújtásra, ideértve a munkanélküli-segélyeket is.

A kongresszusnak gyorsan kell cselekednie annak érdekében, hogy a dolgozó családok, közösségek és kisvállalkozások túléljék a járványt – hangsúlyozták a dokumentumban.