„Klubrádió
A lényeg

Hajnal Miklós: A Fidesz állításával ellentétben soha nem hazudtam a diplomámról

25/01/2022 12:03

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter Facebook-posztban azzal vádolta meg a momentumos Hajnal Miklóst, hogy azt állította magáról: diplomás közgazdász, noha nincs felsőfokú végzettsége. Hajnal Miklós ezzel szemben azt közölte: a hivatalos önéletrajzából is kiderül, hogy a NOlimpia miatt felfüggesztette oxfordi tanulmányait, itthon pedig "a nulláról kezdte újra". A Fidesz állításával - és képviselőivel - ellentétben én soha nem hazudtam a diplomámról – fogalmazott.

Gulyás Gergely nyilvánvalóan az MSZP-ből kizárt Bangóné Borbély Ildikó ügyével próbálja összekapcsolni Hajnal Miklós esetét. Előbbi viszont a hivatalos önéletrajzában szerepeltette, hogy 2013-ban szerzett közgazdász diplomát a Budapesti Gazdasági Főiskolán (BGF), de ennek nincs nyoma az intézmény jogutódjánál. Az MSZP ki is zárta a képviselőt.

A fideszes miniszter bemutatott egy videót, amelyben különböző tévéműsorokból láthatók bejátszások, ahol Hajnal Miklós vagy közgazdászként hivatkozik magára, vagy így mutatják be. A diploma szó nem hangzik el a szerepléseinél. Gulyás Gergely azt a kérdést tette fel: „Szabad-e a Momentumnak, amit tilos az MSZP-nek? Maradhat-e képviselőjelölt Hajnal Miklós?”

 
Hajnal Miklós
 

Hajnal szintén a Facebookon reagált, azt írta, hogy „a Fidesz állításával – és képviselőivel – ellentétben én soha nem hazudtam a diplomámról”. Szerinte a Fidesz szeretné leleplezésként előadni, hogy megnézték a hivatalosan megadott életrajzát, amelyben ő maga írta le, hogy az Oxfordi Egyetemi tanulmányait felfüggesztette, viszont jogi tanulmányokat folytat az ELTE-n. Részletezte, hogy Oxfordban tanult filozófiát, politikát és közgazdaságtant, de utolsó évben abbahagyta a tanulmányait, majd a megalakuló Momentum és az éppen zajló NOlimpia kampány miatt hazaköltözött.

A fideszes diplomaügy, amelyre Hajnal utalhat, Kósa Lajos esete lehet. A volt miniszter és debreceni polgármester két parlamenti cikluson át, 1990 és 1998 között egyetemi diplomásként szerepeltette magát az Országgyűlés honlapján, emellett két középfokú nyelvismeretet is állított, miközben egyetlen nyelvvizsgája sem volt. Ma sincs. Ahogy diplomája sem – számoltunk be róla mi is a Debreciner nyomán. Ezek az állítások nem befolyásolták Kósa politikai pályafutását.

A magyar politikai élet eddigi legnagyobb visszhangot kiváltó hasonló esete Schmitt Pálé volt: az olimpiai bajnok vívó, MOB-elnök és Fidesz-tag, korábbi európai parlamenti képviselő köztársasági elnökként bukott le azzal, hogy doktori disszertációjának jelentős részét plagizálta. Végül lemondott az államfői tisztségről. Annak idején a Klubrádió is foglalkozott az üggyel, archív adásokat felidéző sorozatunkban be is mutattuk itt a honlapon.