„Klubrádió

Gulyás szerint a kormány mellett tüntettek az SZFE támogatói

25/10/2020 14:24

| Szerző: Klubrádió

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tüntetését követően a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely reagált a demonstrációra. Ő úgy értelmezte a több tízezres megmozdulást, mint állásfoglalást a kormány kereszténydemokrata irányvonala mellett. Az egyetem hallgatói azonban éppen az önállóságot kérik a kormánytól.

Nem hiszi, hogy az ország ötven legfontosabb ügyében benne van a Színház- és Filmművészeti Egyetem, de jó érzéssel nézik a történéseket, erről beszélt Gulyás Gergely az Őszintén pódiumbeszélgetés sorozat vendégeként a Polgári Mulatóban pénteken este – írta meg egy korábbi cikkében a ATV.

A miniszter úgy fogalmazott:

„Ami a Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyét illeti, mi jó érzéssel nézzük a történéseket. Sohasem gondoltuk volna azt ugyanis, hogy egy elég belterjes balliberális klikk, az államot és a polgári kereszténydemokrata kormányt szeretné maga fölött felügyelőnek. És ha jól értem, akkor azért zajlanak tüntetések, hogy a korábbi rend álljon helyre és hogy ne egy független - mindenféle állami és kormányzati befolyástól mentes - alapítvány irányítsa az egyetemet, hanem a kereszténydemokrata kormány. Én örülök annak, hogy ilyen sokan tüntetnek értünk.”

A kijelentésre az egyetem hallgatóinak képviseletében Gálosi Dóra, úgy reagált, hogy nem a kormány és az általa hirdetett irányvonal mellett tüntettek.

„Továbbra is azt mondjuk, hogy mi az egyetemi autonómiáért tüntetünk, ha ezt a kormány tudja garantálni, akkor mi a segítségüket kérjük ebben. Nem mellettük tüntetünk, hanem a saját ügyünknek a megoldását kérjük tőlük, hiszen náluk van ennek az ügynek a megoldása.”

Címlapfotó: MTI/Mónus Márton