„Klubrádió

Független szakértők nem javasolták Szputnyik V-t

26/01/2021 09:10

| Szerző: Klubrádió

Annak elennére kapott ideiglenes engedélyt az orosz Szputnyik V, hogy külsős szakértők a dokumentációból hiányzó fontos adatokra, és ellentmondásokra hivatkozva nem ajánlotta az engedélyezést.

Alapvető információk hiánya miatt nem javasolták az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet által felkért külsős szakértők a Szputnyik V vakcina engedélyeztetését – írja a 444. A lap szerint a szakértők azért nem javasolták az orosz oltóanyag engedélyét egy múlt hét kedden tartott tanácskozáson, mert fontos adatok hiányoztak vagy ellentmondásosak voltak a dokumentumban. Másnap az OGYÉI vezetője megerősítette, hogy megkapta az intézettől az ideiglenes engedélyt a szer, és hogy az engedélyezési folyamat a nemzetközi normáknak megfelelően történt.

Szentiványi Mátyás az engedélyeztetés után azt nyilatkozta a Magyar Hírlapnak, hogy rekordidő alatt, a megszokott 210 nap helyett bő két hónap alatt, megfeszített munkával vizsgálták a Szputnyik V-t. Átnézték a vaskos dossziét, videókonferenciát tartottak, helyszíni szemlén is részt vettek. „Összességé­ben elmondható, sok kérdést tettünk föl – s ha nem feleltek volna rá, akkor most nem számolhatnánk be arról, hogy lezártuk az érintett vakcina vizsgálatát” - mondta Szentiványi. Azt elismerte, hogy „az úgynevezett fázis-3-as vizsgálatnak hiányzott egy közbülső riportja, de aztán ezt pótolták, illetve minőségi kérdésünk is akadt, amire szintúgy megnyugtató módon feleltek”.