„Klubrádió
A lényeg

Orbán megmondta, felfüggesztik a börtönkártérítések kifizetését

18/01/2020 16:47

| Szerzők: KlubrádióMTI

A kormány azonnali hatállyal felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését - mondta Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára. Orbán Viktor miniszterelnök évindító sajtótájékoztatóján és pénteki Kossuth rádiós interjújában is arról beszélt, lesznek ítéletek, amelyeket nem hajtanak végre.

Az államtitkár hangsúlyozta, Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentésének megfelelően már a hivatalos kormányhatározat is megszületett. Ez az első és legfontosabb lépés a "börtönbiznisz" megállítására - tette hozzá. Az elkövetkező napok, hetek vonatkozó feladataival kapcsolatban arról beszélt, hogy az IM felülvizsgálja a szabályozást, és annak eredményéről tájékoztatja a kormányt, várhatóan már a jövő heti kormányülésen. 

A kormány álláspontja az, hogy a "börtönbiznisz" tudatos visszaélés a joggal, az uniós és a magyar joggal is - szögezte le. Hozzátette, ez a tevékenység károsítja az államot, rontja az igazságszolgáltatásba vetett közbizalmat, és sérti az emberek igazságérzetét. Mint mondta, a társadalom elvárása nem az, hogy a börtönben a bűnözők meggazdagodjanak, és elfogadhatatlan, hogy akár súlyos, erőszakos bűnözők és az őket segítő dörzsölt ügyvédek milliókat tegyenek zsebre a börtönévek alatt úgy, hogy mindenféle mondvacsinált ürüggyel beperlik az államot az állítólagos rossz börtönkörülményekre és zsúfoltságra hivatkozva.